Župski portal - zupcica.hr

http://www.zupcica.hr/images/slike/moduli/tz-brosura1.jpg
 
http://www.zupcica.hr/images/slike/moduli/tz-brosura1.jpg http://www.zupcica.hr/images/slike/moduli/tz-brosura1.jpg http://www.zupcica.hr/images/slike/moduli/tz-brosura1.jpg

Župski portal - zupcica.hr koristi kolačiće (cookies) kako bi pružio bolje korisničko iskustvo, prilagodio funkcionalnost stranice i prikaz sustava oglašavanja. Koristeći našu stranicu slažete se s korištenjem kolačića.

Opći uvjeti korištenja

Prihvaćam

Nazdravlje Vam Badnji dan, neka Vam Badnja večer ispuni kuću pjesmom i veseljem

Badnji dan, posljednji dan Adventa (Došašća), dan neposredne pripreme za Božić. Katolička crkva post ne smatra obveznim, ali na današnji dan se tradicionalno posti. Običaj kolendavanja stara tradicija dubrovačkog kraja koja se, srećom, očuvala do današnjih dana. Kolendom, koja, na današnji dan, 24. prosinca, Badnju večer ispuni pjesmom i veseljem, obitelji, prijateljima, znancima i sugrađanima čestitamo radosni blagdan Božića.

Iako je Župa već danima okićena, u djelu obitelji je ostao običaj kićenja bora ili jelke na današnji dan. Vestiti i svečane haljine i đir Stradunom odavno zamijenili ugođaj zadimljenih komina, ipak dio župskih obitelji još uvijek njeguje običaj unošenja Badnjaka okićenog kiticom ružmarina, masline i lovorike.

Kako je to bilo nekad, govori nam ulomak iz Zbornika Župe dubrovačke 1985.

"Na Badnjak se pripravljalo za Božić. Domaćica bi redila kuću i zgotovljavala jela. Taj dan jela se samo posna hrana. Domaćin bi usjekao "Badnjak na dubu". Kad bi se smrknulo unosio je badnjak u komin govoreći;
- Dobar veče! Evo ovega čoeka, hoćete li ga primi ? Svi bi mu odgovorili; Kako nećemo, neka samo uđe! Tada bi ga domaćin blagoslovio, te bi se pristavio oganj da gori do Bogojavljanja"

Nazdravlje Vam Badnji dan !


Podijeli ovaj članak

Submit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn