Župski portal - zupcica.hr

http://www.zupcica.hr/images/slike/moduli/tz-brosura1.jpg
 
http://www.zupcica.hr/images/slike/moduli/tz-brosura1.jpg http://www.zupcica.hr/images/slike/moduli/tz-brosura1.jpg http://www.zupcica.hr/images/slike/moduli/tz-brosura1.jpg

Župski portal - zupcica.hr koristi kolačiće (cookies) kako bi pružio bolje korisničko iskustvo, prilagodio funkcionalnost stranice i prikaz sustava oglašavanja. Koristeći našu stranicu slažete se s korištenjem kolačića.

Opći uvjeti korištenja

Prihvaćam

Drage mame, sretan Vam Majčin dan, blagdan u čast majki і majčinstva

Druge nedjelje u svibnju u većini zemalja svijeta obilježava se Majčin dan, blagdan u čast majki і majčinstva.

Blagdan je uspostavljen u zapadnom svijetu u 20. stoljeću, a kao osnivač današnjeg Majčinog dana spominje se Anna Marie Jarvis. Onа је 12. svibnja 1907. u nedjelju nakon druge godišnjice smrti svoje majke osnovala Memorial Mothers Day Meeting i s 500 bijelih karanfila izrazila svoju ljubav prema preminuloj majci koja se tijekom američkog Građanskog rata brinula za ranjenike bez obzira na kojoj strani sukoba su se nalazili. Karanfile je u mjesnoj crkvi dijelila drugim majkama. Posvetila se inicijativi za osnivanje službenog državnog praznika u čast majki, pišući pisma političarima, gospodarstvenicima, svećenicima і ženskim udrugama. Već 1909. majke 45 američkih država počinju slaviti svoj blagdan.
Nedugo nakon SAD-a, Dan majki postao je praznik i u Engleskoj, zatim u Švicarskoj (1917.), Norveškoj (1918.), Švedskoj (1919.), Njemačkoj (1922.) i Austriji (1924.) a potom se običaj proširio po cijeloj Europi i svijetu.

Svim majkama, našim dragim čitateljicama čestitamo današnji dan.


Podijeli ovaj članak

Submit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn