Župski portal - zupcica.hr

http://www.zupcica.hr/images/slike/moduli/tz-brosura1.jpg
 
http://www.zupcica.hr/images/slike/moduli/tz-brosura1.jpg http://www.zupcica.hr/images/slike/moduli/tz-brosura1.jpg http://www.zupcica.hr/images/slike/moduli/tz-brosura1.jpg

Župski portal - zupcica.hr koristi kolačiće (cookies) kako bi pružio bolje korisničko iskustvo, prilagodio funkcionalnost stranice i prikaz sustava oglašavanja. Koristeći našu stranicu slažete se s korištenjem kolačića.

Opći uvjeti korištenja

Prihvaćam

Arheološki i konzervatorsko-restauratorski radovi u samostanu Sv.Vicenca (FOTO)

U samostanu Sv. Vicenca u Čelopecima u tijeku su Arheološki i konzervatorsko-restauratorski istražni radovi koji se provode sklopu izrade projekta rekonstrukcije Samostana sv. Vinka Ferrerskog u vlasništvu dominikanaca, a u višegodišnjem najmu braniteljske zadruge Eko-Župa.

Radovi su financirani sredstvima Društva prijatelja dubrovačke starine. Voditeljica projekta rekonstrukcije je Maris Božinović Drobac, dipl.ing.arh. iz tvrtke STUDIO PRESJEK d.o.o., iz Dubrovnika. Arheološka istraživanja izvodi tvrtka Arheo Plan d.o.o. iz Konavala, dok je voditeljica konzervatorsko-restauratorskih istraživanja, Vikica Katić Biličić, konzervator-restaurator.

- Na prostoru današnjeg samostana u 16. stoljeću se nalazila ladanjska kuća koja je u 1.pol. 17. stoljeća uklopljena u novonastali dominikanski samostan. Samostan je četverokrilni s ulazom na sjeveru, a njegova krila zatvaraju manje otvoreno kvadratno dvorište s klaustrom.

Nasuprot samostana nalazi se crkva sv. Vinka Ferrerskog, u narodu poznatija i kao crkva. sv. Vićenca. Samostanski kompleks je zatvoren ogradnim zidovima u koji su uzidane mnoge kamene spolije. Arheološkim istraživanjima je obuhvaćen klaustar i dvorište samostana, te prostor između samostana i crkve. Cilj istraživanja u klaustru i dvorištu je evidentiranje njihove ranije hodne nivelete, a van samostana definiranje cisterne čiji se tragovi vide na poprečnom zidu između samostana i crkve. Sa zapadne strane poprečnog zida istraživanja se vrše kako bi se definirao pristup samostanu.

Istraživanjima su evidentirane ranije hodne nivelete klaustra i dvorišta, te je definirana vanjska cisterna. Sa zapadne strane poprečnog zida evidentiran je zid spojen s njim. Vjerojatno su činili jednu vrstu obrambene formacije. Arheološka istraživanja su u tijeku, te će rezultati istraživanja biti poznati po njihovom završetku - rekao je Domagoj Kristović dipl. arheolog i prof. povijesti iz tvrtke Arheo Plan d.o.o.


FOTOGALERIJA

{gallery slider=boxplus.carousel}/2017/kultura/ahr_radovi_sv_vicenco{/gallery}

 


Podijeli ovaj članak

Submit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn