Župski portal - zupcica.hr

http://www.zupcica.hr/images/slike/moduli/tz-brosura1.jpg
 
http://www.zupcica.hr/images/slike/moduli/tz-brosura1.jpg http://www.zupcica.hr/images/slike/moduli/tz-brosura1.jpg http://www.zupcica.hr/images/slike/moduli/tz-brosura1.jpg

Župski portal - zupcica.hr koristi kolačiće (cookies) kako bi pružio bolje korisničko iskustvo, prilagodio funkcionalnost stranice i prikaz sustava oglašavanja. Koristeći našu stranicu slažete se s korištenjem kolačića.

Opći uvjeti korištenja

Prihvaćam

Neven Jerković predstavio knjige "Putnički krstaši u Dubrovniku 1 i 2" (FOTO)

U uvodnom djelu današnje svečanosti proslave 20 godina postojanja Lučke uprave Dubrovnik u hotelu Adria predstavljena su dva sveska knjige „Putnički krstaši u Dubrovniku“ autora Nevena Jerkovića iz Mlina. O knjizi su okupljenima govorili Božica Đurđević urednica radijske emisije Pomorska večer, dr. sc. Željko Kurtela sa Sveučilišta u Dubrovniku, predsjednik Upravnog vijeća Lučke uprave Dubrovnik Kristijan Pavić, te sam autor.

- Knjige „Putnički krstaši u Dubrovniku“ autora Nevena Jerkovića su plod dugogodišnjeg istraživačkog rada i sakupljačke upornosti i osjećaja pozvanosti gospara Nevena da od zaborava i nestanka sačuva dokumente i svjedočanstva o 173 godine dugoj povijesti putničkoga brodarstva u Dubrovniku. Neven Jerković je od ranih 60-tih godina prošlog stoljeća počeo sakupljati dokumente koji su o tome svjedočili i fotografirati svaki od linera preuređenih u krstaše ili brodova koji su sagrađeni za luksuzna krstarenja, a koji su pristajali u Dubrovniku - rekla je uvodu predstavljanja knjige Božica Đurđević.

- Prema svojoj posebnoj koncepciji i kompoziciji, brojnim zanimljivim detaljima, kvalitetnim fotografijama, opisima zaboravljenih događanja i konkretnim događajima iz bliže i dalje povijesti brodova za kružna putovanja u dubrovačkom akvatoriju a i šire, te velikom broju opisanih brodova ovo djelo ima veliku dokumentarnu vrijednost. U dijelu se na zanimljiv i uvjerljiv način obrađuje važan segment u životu Dubrovnika koji je kroz svoju bogatu povijest živio od mora i za more. Posebna vrijednost i originalnost djela očituje se u načinu dugogodišnjeg prikupljanja podataka i fotografija koje dobrim dijelom potiču iz osobne autorove zbirke. Obrađena tematika je vrlo aktualna zbog današnjeg udjela cruisera u svakodnevici Dubrovnika. Djelo je namijenjeno širokom krugu čitatelja, zanimljivo je i lako se čita. Način izlaganja je jednostavan, koncizan i zanimljivo obrazložen. Korištenje praktične pomorske terminologije i nazivlja, slikoviti opisi i lagan način pisanja autora čitatelju zorno dočaravaju brodsku atmosferu, te se može oživiti zvuk brodskih sirena, motora i sav luksuz brodova. Ovo djelo će popuniti veliku prazninu u literaturi ovog tipa, ne samo u Dubrovniku i Hrvatskoj nego i znatno šire. Djelo je uz sve izrečeno kvalitetna, obilna i vrijedna dokumentarna knjiga, koja predstavlja značajan doprinos našoj pomorskoj baštini- naveo je u recenziji knjige dr. sc. Željko Kurtela.


FOTOGALERIJA

{gallery slider=boxplus.carousel}/2017/kultura/knjiga_neven_jerkovic{/gallery}

 


- Lučka uprava Dubrovnik kontinuirano napreduje u razvijanju lučke infrastrukture, modernizaciji proširivanju lučkih kapaciteta, te kroz izdavanje koncesija za obavljanje gospodarskih djelatnosti napreduje usluge na lučkom području luke Dubrovnik - Gruž kako bi ojačala konkurentsku poziciju okruženju i status učinkovite, sigurne i održive pomorske luke prema europskim standardima, Lučka uprava Dubrovnik prati svjetske trendove sukladno mogućnostima i društveno-etičkim čelima, svjesna svoje neizostavne i odgovorne uloge u gospodarskom i društvenom životu Grada Dubrovnika.

Nadam se da će mnogi od Vas u knjizi „Putnički krstaši u Dubrovniku 1 i 2" cijenjenog autora Nevena Jerkovića steći nove spoznaje i na njihovim poticajima nastaviti svoj daljnji rad s još većim zanosom, na čemu Vam unaprijed zahvaljujem - poručio je okupljenima predsjednik Upravnog vijeća Lučke uprave Dubrovnik Kristijan Pavić.

- Moj je dugogodišnji istraživački rad, uz pomoć prijatelja, posvećen svim neznanim entuzijastima koji su ne žaleći truda i vremena pred 170 godina započeli razvoj zahtjevnih poslova prihvata putničkih brodova na kružnim putovanjima, po čemu danas naš Grad svojim tehnološkim znanjem i iskustvom služi za primjer cijelome pomorskom i turističkom svijetu. Istovremeno, neka posluži i kao potpora svima onima koji u našemu Gradu s toliko ljubavi i truda, unatoč brojnim i sve glasnijim otporima, i dalje beskompromisno, kvalitetno i uspješno razvijaju poslove prihvata i otpreme putničkih brodova na kružnim putovanjima - napisao je u predgovoru knjige autor Neven Jerković.


Podijeli ovaj članak

Submit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn