Župski portal - zupcica.hr

http://www.zupcica.hr/images/slike/moduli/tz-brosura1.jpg
 
http://www.zupcica.hr/images/slike/moduli/tz-brosura1.jpg http://www.zupcica.hr/images/slike/moduli/tz-brosura1.jpg http://www.zupcica.hr/images/slike/moduli/tz-brosura1.jpg

Župski portal - zupcica.hr koristi kolačiće (cookies) kako bi pružio bolje korisničko iskustvo, prilagodio funkcionalnost stranice i prikaz sustava oglašavanja. Koristeći našu stranicu slažete se s korištenjem kolačića.

Opći uvjeti korištenja

Prihvaćam

Muzej Rupe; Predavanje bazirano na primjercima tradicijskog nakita Župe dubrovačke

U sklopu programa Noći muzeja, u Etnografskom muzeju u žitnici "Rupe" će u petak 26. siječnja u 19 sati biti upriličeno predavanje i prezentacija izrade tradicijskog nakita dubrovačkog kraja. Predavanje će se bazirati na primjercima tradicijskog nakita Župe dubrovačke, Rijeke dubrovačke i Dubrovačkog primorja koji se čuva u fundusu  Etnografskog muzeja i istraživanju koje je rezultiralo upravo objavljenim katalogom na tu temu.

Dubrovnik je bio veliko zlatarsko središte s dugom tradicijom obradbe zlata i srebra od 13. pa sve do sredine 20. stoljeća. Cvjetna gotika i renesansa označile su vrhunac kreativnosti i svladavanja zlatarskih tehnika, a u Dubrovniku su početkom 16. stoljeća zabilježena 43 zlatara, uglavnom domaćeg podrijetla, koji su svojim proizvodima opskrbljivali i susjedna tržišta, a radili su i po narudžbama. Od sredine 19. i do prve polovine 20. stoljeća dubrovačke zlatarske radionice bile su isključivo orijentirane na izradbu tradicijskog nakita za potrebe sve bogatijeg sela dubrovačkog kraja. Postupnim napuštanjem tradicijskog odijevanja započeli su stagnacija i odumiranje dubrovačkog zlatarstva.

Uz predavanje će umijeće izrade tradicijskog nakita prezentirati posljednji zlatar Matija Vierda. Zlatar Vierda je izdanak dubrovačke zlatarske obitelji koja ima dugu tradiciju još od 1914. godine kada je njegov djed Matija Vierda upisan u registar dubrovačkih obrtnika. Za ovu prigodu će prezentirati izradu puce koja nastaje jednom od najstarijih zlatarskih tehnika izvlačenja filigrana.

foto: ilustracija - Festa Sv.Vlaha 2017.


Podijeli ovaj članak

Submit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn