Župski portal - zupcica.hr

http://www.zupcica.hr/images/slike/moduli/tz-brosura1.jpg
 
http://www.zupcica.hr/images/slike/moduli/tz-brosura1.jpg http://www.zupcica.hr/images/slike/moduli/tz-brosura1.jpg http://www.zupcica.hr/images/slike/moduli/tz-brosura1.jpg

Župski portal - zupcica.hr koristi kolačiće (cookies) kako bi pružio bolje korisničko iskustvo, prilagodio funkcionalnost stranice i prikaz sustava oglašavanja. Koristeći našu stranicu slažete se s korištenjem kolačića.

Opći uvjeti korištenja

Prihvaćam

"Fra Vjeko Ćurić - svetac našeg doba" - U Mandaljeni predstavljena knjiga o fratru misionaru (FOTO)

U župnoj dvorani Župe Sv. Marije Magdalene u Mandaljeni sinoć je predstavljena knjige Željka Garmaza - "Fra Vjeko Ćurić – svetac našeg doba", o fratru misionaru koji je tijekom strašnog ruandskog rata od smrti spasio više od 100.000 ljudi, zbog čega je proglašen afričkim Oscarom Schindlerom.

Nakon uvodnog obraćanja autora Željka Garmaza nazočnima je prikazan kratki dokumentarni film od 15 minuta, koji je snimio Dino Senčar, o svemu što se do sada napravilo u Kivumuu. Kao poseban gost, misionar fra Ivica Perić je govorio o Župi Kivumu u kojoj se brine o preko 35 tisuća pučana, od čega je 25 tisuća mlađe od 25 godina.

- Kad sam došao u Kivumu imali smo 36 učenika, a danas samo u našoj školi kojom mi upravljamo u sklopu kompleksa Centar Otac Vjeko ima 650 djece, imamo i vrtić, te 500 djece koja su u zanatskim školama u srednjoj tehničkoj školi. Za sve učenike svaki dan kuhamo ručak. Našu školu je do sada završilo preko 2000 tisuće učenika i svi oni po završetku škole nađu posao i sposobni su se brinuti o svojim obiteljima - rekao je fra Ivica Perić.

O knjizi, koja govori o pokojnom fra Vjeki Ćuriću, Željko Garmaz je radio više od godinu dana, u potrazi za zanimljivostima iz fra Vjekova života obišao je desetak zemalja i razgovarao s više od 50 fra Vjekinih suvremenika iz različitih dijelova njegova života.

- U ovoj knjizi su iskazi mnogih svjedoka koji pričaju o tome kako ih je fra Vjeko prebacivao iz Ruande u susjedni Burundi i Kongo. Ono što je fra Ivicu i mene posebno okupiralo posljednjih nekoliko godina, je činjenica što su fra Vjekovi lik i djelo u Hrvatskoj i BiH vrlo malo poznati. Jedan poznati novinar BBC-a je napisao knjigu u kojoj je pratio sudbine troje ljudi i kako su preživjeli pokolj 1994. godine u Ruandi. Najveći dio te knjige uvjerljivo je zauzeo fra Vjeko, tako da na Engleskom i Njemačkom jeziku postoji puno više zapisa i knjiga o njemu nego na Hrvatskom. Onda smo učestalije počeli razmišljati o ovoj knjizi koja je iz tiska izašla prije mjesec dana - poručio je Željko Garmaz.

Kompletan prihod i od prodaje ove knjige bit će iskorišten za daljnju izgradnju kompleksa Centar Otac Vjeko, posebice za učenički dom, kao i za tople obroke siromašnih učenika.


FOTOGALERIJA

{gallery slider=boxplus.carousel}/2018/kultura/knjiga_fravjeko{/gallery}

 


Podijeli ovaj članak

Submit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn