Župski portal - zupcica.hr

http://www.zupcica.hr/images/slike/moduli/tz-brosura1.jpg
 
http://www.zupcica.hr/images/slike/moduli/tz-brosura1.jpg http://www.zupcica.hr/images/slike/moduli/tz-brosura1.jpg http://www.zupcica.hr/images/slike/moduli/tz-brosura1.jpg

Župski portal - zupcica.hr koristi kolačiće (cookies) kako bi pružio bolje korisničko iskustvo, prilagodio funkcionalnost stranice i prikaz sustava oglašavanja. Koristeći našu stranicu slažete se s korištenjem kolačića.

Opći uvjeti korištenja

Prihvaćam

Slikovnica Carevo novo ruho (po naški) ishod je velikog truda i velikih i malih (FOTOGALERIJA)

U Čitaonici Narodne Knjižnice Grad sinoć je predstavljena slikovnica „Carevo novo ruho (po naški)“. Nakon uvodne riječi knjižničare Zlatke Mustahinić o slikovnici su govorili urednice Asija Kursar i Sandra Židan, ravnatelj OŠ Župa dubrovačka Antun Jurkić, profesorica Maja Milošević i autorica Kristina Fiedler.

- Carevo novo ruho je treća slikovnica u naknadi župske škole, nastojimo sve dobre radove koliko je u našoj moći tiskati kako bi imali jedan trajni zapis našeg umjetničkog izražavanja i u svemu tome nam uvijek pomaže i naša Općina, kao i gospar Ivica Mezei koji nam je uvijek pri ruci za grafičko oblikovanje - rekao je ravnatelj župske škole Anton Jurkić.

- Ovaj mali dijamant koji držite u ruci ishod je velikog truda i velikih i malih, velikih koji su pisali i malih koji su crtali, neiskvarena dječja mašta čak ni golog cara nije učinila sasvim golim, jer djeca vide ono što odrasli ne vide i u tome je poruka svega onoga što mi danas govorimo, jer jedino je nedužna i čista dječja duša iz ove bajke jedino je mogla reći otvoreno kako je car gol, a mi odrasli slijepi, lažljivi, licemjerni - istaknula je profesorica Maja Milošević.

Knjižničarka župske škole Sandra Židan je govorila o autorici slikovnice, te istaknula da je osoba koja obožava knjige, pogotovo knjige o nastavi.

- Ovom slikovnicom koju je izdala djeci e približila lektiru na jedan zanimljiv zabavan način koji ih ujedno uči i dubrovačkom govoru - naglasila je Sandra Židan .

- Tekst za ovu slikovnicu je nastao prije osam godina, napisan je za učenike Područne škole Postranje gdje sam počela raditi, za predstavljanje na smotri Lidrano. Tadašnji mali prvašići iz Postranja su ovaj tekst naučili jako dobro i bili spremni za njegovo izvođenje na Lidranu, međutim dogodilo se da su se svi razboljeli, dobili varičele. Tako je prvo predstavljanje ovog igrokaza bilo u Domu za starije i nemoćne Domus Christi gdje smo s radošću dočekani, jer je tamo taj govor još uvijek živ - navela je autorica slikovnice Kristina Fiedler.

- Cilj samog pisanja teksta na dubrovačkom govoru nije bio da naučim djecu dubrovački, nego upravo suprotno, sve je teže bilo naći djecu koja znaju i prepoznaju dubrovačke riječi. Iznenadilo me je kada sam u Područnoj školi Postranje vidjela djecu koja prepoznaju čak i govore većinu dubrovačkih riječi. To mi je bila inspiracija da iskoristim njihovo znanje i da tako održim dubrovački govor malo na životu. Tako ovaj tekst živi već osam godina, kako s njima, tako i s drugom djecom - zaključila je Kristina Fiedler.

Autorica knjige je nazočnima predstavila tadašnje učenike Područne škole Postranje koji su prvi izveli igrokaz, a zatim i ilustratorice slikovnice učenice Karlu Kanostrevac i Nini Račić. Na kraju predstavljanja slikovnicu su pročitali članovi školske dramske grupe Josip Bačić, Dan Vukelić, Mihael Miloslavić, Nora Ujdur i Marija Turčinović.


FOTOGALERIJA

 


Podijeli ovaj članak

Submit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn