Župski portal - zupcica.hr

http://www.zupcica.hr/images/slike/moduli/tz-brosura1.jpg
 
http://www.zupcica.hr/images/slike/moduli/tz-brosura1.jpg http://www.zupcica.hr/images/slike/moduli/tz-brosura1.jpg http://www.zupcica.hr/images/slike/moduli/tz-brosura1.jpg

Župski portal - zupcica.hr koristi kolačiće (cookies) kako bi pružio bolje korisničko iskustvo, prilagodio funkcionalnost stranice i prikaz sustava oglašavanja. Koristeći našu stranicu slažete se s korištenjem kolačića.

Opći uvjeti korištenja

Prihvaćam

Peta zbirka Stanka Krnjića - "Sto i jedna mala pjesma" lanac ljubavnih pjesama

Nakon prve zbirke Korijeni (2001.) i od nje vremenski razmaknute druge Zrak poprskan narančom (2012.), potom treće Kroničar svega (2016.) te za godinu susljedne Mrvice za Lazara (2017.), ovih dana je iz tiska izašla peta zbirka pjesama župskog stomatologa i pjesnika Stanka Krnjića.

- Moja nova knjiga, zbirka pjesama „Sto i jedna mala pjesma“, kao što i naslov kaže, sadrži sto i jednu pjesmu. Nazvao sam ih male jer svaka od tih pjesama ima samo pet stihova. Pisane su tako da su prvi i zadnji stih potpuno isti iako često nemaju isto značenje. Naizgled se radi o vrlo zahtjevnoj formi, što je i istina u jednu ruku, jer sam kao pjesnik prinuđen izreći svoje misli na već unaprijed zadan način. Gubi se ona popularna sloboda stiha u svom izvornom obliku jer postoje zadane šablone, ali s druge strane ostaje sloboda izričaja, a pisanje vremenom postajalo sve lakše. Ako se dovoljno dobro prebaci tijek misli u taj način razmišljanja, pisanje postaje relativno lagano. Pjesme u knjizi su uglavnom poredane po kronološkom nastajanju, uz neznatne izmjene. Knjiga je pisana po prilici desetak mjeseci, uz sve drugo moje pisanje, a privedena je kraju prije nešto više od godinu dana - rekao je o svojoj petoj zbirci Stanko Krnjić.

Nakladnici ove knjige su Matica hrvatska, ogranak Podstrana i Društvo hrvatskih književnika Herceg – Bosne, čiji je Stanko član. Knjiga se za sada može nabaviti u par knjižara Mostaru, za područje Hrvatske još nije stigla u knjižare, ali se može dobiti kod nakladnika, odnosno preko samog autora Stanka Krnjića koji se nada da će uskoro biti dostupna i u hrvatskim knjižarama.

Pogovor za zbirku, kao i za dvije prethodne, napisao je akademik Luko Paljetak, a drugi recenzent knjige je prof. dr. Antun Lučić profesor i književnik iz Mostara.

- Svaka od pjesama u novoj zbirci Stanka Krnjića sastoji se od pet stihova od kojih je prvi izgledom, ali ne uvijek i značenjem podudaran posljednjem stihu. Tako se tvori misaoni prsten unutar kojeg je smješten sadržaj što ga lirski subjekt, nižući te nerimovane retke slobodnog ritma, različite metrike, upućuje lirskom objektu, pri čemu je taj odnos i autoreferencijalan, jer on zapravo uvijek takav i jest.
Zbirka Sto i jedna mala pjesma zapravo je lanac mahom ljubavnih pjesama, a budući da ljubav, kako o tome svjedoči J. Prevert, ne podnosi lance, primjerenije je takav niz nazvati kolajnom. Sve Krnjićeve pjesme u ovom lancu / kolajni pisane su u prezentu jer zaljubljeni svoju ljubav, čak i kad je ona već prošlost, doživljava/živi kao prezent u kojem se odražava svaki za njega značajni trenutak te veze. U svakom slučaju ova je knjiga sjajna utvrda u kojoj i naša ljubav nalazi svoje zaštićeno mjesto, čvrsto baš kao i zemlja iz koje jesmo - istaknuo je akademik Luko Paljetak.

- Činjenje pjesništva za Krnjića, kao i po drugim osobitim poslanjima, nije samo pozivni sluh već i način života, življenje u svojim pojavnostima, uvelike posebno polje na kojemu se može iskazati dostojanstveno i autentično. Uz njegove reske stihove čak bismo mogli, ne samo ponekad, otvoreno pitati: koliko je moguće stvarati bez začudna i prenuta zanosa? Ovako stečeni učinci, ako ništa drugo i u osnovi, zaslužuje intuitivnu čitateljsku pozornost i daljnje čestotno suživljavanje - napisao je u pogovoru prof. dr. Antun Lučić.

- Bude li sve po planu, promocija bi se trebala održati negdje u svibnju. Međutim, točan datum i mjesto održavanja promocije zaista u ovom trenutku ne mogu sa sigurnošću reći. Svakako će javnost putem medija biti upoznata na vrijeme - poručio je Krnjić.


Podijeli ovaj članak

Submit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn