Župski portal - zupcica.hr

http://www.zupcica.hr/images/slike/moduli/tz-brosura1.jpg
 
http://www.zupcica.hr/images/slike/moduli/tz-brosura1.jpg http://www.zupcica.hr/images/slike/moduli/tz-brosura1.jpg http://www.zupcica.hr/images/slike/moduli/tz-brosura1.jpg

Župski portal - zupcica.hr koristi kolačiće (cookies) kako bi pružio bolje korisničko iskustvo, prilagodio funkcionalnost stranice i prikaz sustava oglašavanja. Koristeći našu stranicu slažete se s korištenjem kolačića.

Opći uvjeti korištenja

Prihvaćam

Stanku Krnjiću druga nagrada Pasionske baštine na manifestaciji "Lirika Velikog petka" u Zagrebu

U srijedu, 17.travnja, u prostorijama Društva hrvatskih književnika u Zagrebu, na tradicionalnoj manifestaciji „Lirika Velikog petka“, dodijeljene su nagrade Pasionske baštine. Natječaj je bio raspisan na temu Muke Kristove ili na temu široko shvaćene općeljudske muke, a mogla su se prijaviti do sada neobjavljena književna djela; roman, veća pripovijetka, drama, poema i poetska zbirka.

Prosudbeno povjerenstvo je drugu nagradu dodijelilo župskom pjesniku Stanku Krnjiću. Prva nagrada je pripala književniku Denisu Peričiću,  obje nagrade su dodijeljene za poetske zbirke.

- Krnjić je pjesnik slobodnog i asocijativnog literarnog iskaza veoma širokog raspona, od mirisa i okusa idiličnih slika života do njihove najudaljenije suprotnosti – mirnog planiranja jezivog krvoprolića. Također on je pjesnik suprotnosti unutar čovjeka, koji je u njegovoj stvarnosti često neka hibridna sorta. Na tematskoj razini impresionira ga rat kao naturalistička ovozemaljska stvarnost ali istodobno i kao duhovna pojava - na istom brdu ratujemo svaki na svojoj strani. Ta nespojiva dvojnost odigrava se neprestano pred njim i u njemu, istodobno skrivena u svom besmislu i vidljiva na ratištu. Krnjić izlaz nalazi u traženju svjetla vječne istine... To je vid filozofsko duhovne poezije, čiji pogled proizlazi iz stalnog propitivanja sulude povijesne zbilje, pjesnikovog uznemirenog duhovnog svijeta i njihove uzajamne isprepletenosti - navodi se u obrazloženju Povjerenstva za dodjelu nagrada

Svečanost je vodio gosp. Đuro Vidmarović, predsjednik DHK, nagrade uručio gosp. Jozo Čikeš, umjetnički voditelj Pasionske baštine, a stihove iz nagrađenih zbirki govorio je hrvatski glumac prof. Joško Ševo.


Podijeli ovaj članak

Submit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn