Župski portal - zupcica.hr

http://www.zupcica.hr/images/slike/moduli/tz-brosura1.jpg
 
http://www.zupcica.hr/images/slike/moduli/tz-brosura1.jpg http://www.zupcica.hr/images/slike/moduli/tz-brosura1.jpg http://www.zupcica.hr/images/slike/moduli/tz-brosura1.jpg

Župski portal - zupcica.hr koristi kolačiće (cookies) kako bi pružio bolje korisničko iskustvo, prilagodio funkcionalnost stranice i prikaz sustava oglašavanja. Koristeći našu stranicu slažete se s korištenjem kolačića.

Opći uvjeti korištenja

Prihvaćam

Don Mirko Maslać; "Nastojao sam od svakoga čovjeka vidjeti zlato i nalazio sam ga" (FOTO/VIDEO)

U prepunoj dvorani Općine u Srebrenom sinoć je predstavljena knjiga don Mirka Maslaća dugogodišnjeg bivšeg župnika Župe Mlini "Moje Župe, Moji Župljani". U ovoj zanimljivoj knjizi od 400 stranica u prvom dijelu priča o župama u kojima je služio, dok drugi dio čine sprovodni govori kojima je ispratio brojne Župljane i Konavljane. Služio je dvije godine u Stravči, osam godina u Pločicama, nepunih 27 godina u Mlinima, te šest i pol u Cavtatu.

Knjigu na 400 stranica koju je grafički pripremio Ivica Mezei, tiskana je u malom broju primjeraka i sinoć se mogla kupiti po promotivnoj cijeni od 200 kuna, okupljenima su predstavili profesorica Fani Perun i urednik ovog izdanja Ante Šoljić.- Don Mirko je svoju knjigu napisao iz ljubavi prema svećeničkoj i župničkoj službi i onima kojima je kao župnik služio. Nije pisao iz ambicije da obogati hrvatsku književnost, njegova knjiga upravo je pokušaj da ne bude bez traga pokopan značajan dio povijesti ove Župe i triju konavoskih župa - rekao je urednik knjige  Ante Šoljić.

- Ova knjiga ima više vrijednosti počevši od duhovne, preko autobiografskog dijela o životnoj svakodnevici jednog čovjeka i župnika, do dijelova koji opisuju nekadašnji život u župama u kojima je služio. Knjiga je i vrijedan dokument jer precizno i kronološki navodi razne događaje i osobe. Također je i izvor povijesnih činjenica, bilo da se radi o svećenicima koji su službovali u okolnim župama ili o crticama iz života Konavljana i Župljana - poručila je profesorica Fani Perun.

Don Mirko je svoju knjigu počeo pisati nakon odlaska iz Cavtata, kada je počeo voditi Kroniku koja je uz Župne knjige službena knjiga. Tako su nastala četiri sveska Kronike koju je urednik Ante Šoljić sastavio u knjigu.

- Drago mi je da iz svake moje župe ovdje ima prisutnih, U Mlinima sam proboravio najveći dio svoga života, rado se sjećam svih i sve vas iskreno pozdravljam. Svaku svoju Župu sam iskreno volio, pogotovo one koje sam ispraćao. Onaj dan kad je bio sprovod bio sam zauzetiji više nego Bratstvo i obitelj. Kako je rekao Sv. Leopold svaki čovjek u sebi ima i zlata i blata, nastojao sam od svakoga čovjeka vidjeti zlato i nalazio sam ga, a ono što je blato prepuštam milosrđu Božjem  - rekao je don Mirko, te zahvalio svima koji su pomogli pri izlasku ove knjige naročito pokroviteljima Općinama Župa dubrovčka i Konavle.

Predstavljanje knjige su uveličali i članovi KUD-a Marko Marojica, a promocija je završila prigodnim tratamentom.


FOTOGALERIJA

 


Podijeli ovaj članak

Submit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn