Župski portal - zupcica.hr

http://www.zupcica.hr/images/slike/moduli/tz-brosura1.jpg
 
http://www.zupcica.hr/images/slike/moduli/tz-brosura1.jpg http://www.zupcica.hr/images/slike/moduli/tz-brosura1.jpg http://www.zupcica.hr/images/slike/moduli/tz-brosura1.jpg

Župski portal - zupcica.hr koristi kolačiće (cookies) kako bi pružio bolje korisničko iskustvo, prilagodio funkcionalnost stranice i prikaz sustava oglašavanja. Koristeći našu stranicu slažete se s korištenjem kolačića.

Opći uvjeti korištenja

Prihvaćam

Danica Čokljat (HNS); Javni servisi i službe moraju služiti mještanima, a ne biti sami sebi cilj

U utrku za načelničku fotelju u Župi dubrovačkoj uključila se i jedna dama – i to HNS-ova Danica Čokljat. Ova 48-godišnja Župka trenutno je predsjednica ženske inicijative podružnice HNS-a, a u utrku za načelničku poziciju uključila se jer želi promjene koje smatra da su ovoj općini i njenim stanovnicima nužne.

Kakvo je Vaše mišljenje o Župi danas, što se dobro, a što loše napravilo posljednjih godina, što je moglo bolje ?

Stihijska izgradnja, nazovimo to "točkasto mijenjanje planova za pogodovanje velikim investitorima", svakako ne možemo nazvati dobrim razvojem, konačno megalomanska izgradnja ne znači nužno i dobar i prosperitetan razvoj Općine. To je ono što se na prvi pogled primjećuje u Župi, zato i direktno odgovaram i vežem današnji razvoj Općine upravo za takve projekte. Potrebna nam je šira percepcija razvoja, konačno, zašto Župa dubrovačka ne bi postala Univerzitetski centar, mjesto u kojem bi se stvarlo znanje, a mladi školovani ljudi se vezali za našu Općinu i svojim znanjima pridonosili njenom razvoju, to je ulaganje u budućnost. Isto tako, uključivati te mlade ljude koji bi tu boravili i desetak mjeseci u svakodnevne aktivnosti i procese razvoja Općine zajedno s njenim stanovnicima. Ovo je jedna od razina na kojoj Općina može i mora bolje!

Koje su glavne točke Vašeg programa, na što stavljate naglasak i što planirate žurno rješavati ?

Moj prvi potez će biti racionalizacija troškova. Smanjujem plaću sebi i zamjeniku za čak 30%, smanjujemo naknade članovima Općinskog vijeća za pola, a pročelnicima za 10%. A sav taj višak preusmjerit ćemo prema građanima. Želimo ostvariti naše programske ciljeve koje smo javno istaknuli na našim plakatima, flajerima, elektroničkim i tiskanim mjedijima.

Spominjete neke izmjene u Općinskoj upravi i službama, kao i funkcioniranju javnih servisa. Najavljujete smanjivanje plaća i naknada u javnoj službi, kolike se tu uštede mogu postići?

Javni servisi i službe moraju služiti upravo onima kojima su namijenjeni, našim stanovnicima, ako su sami sebi cilj osim materijalnih gubitaka izazivaju i onaj vrlo nelagodni frustrirajući momenat kod naših sugrađana. S takvim se opaskama građana susrećemo često. Javni servisi trebaju služiti i nalaziti najpogodnija rješenja u rješavanju problema ili naših sugrađana, pozitivnim stavom i iznalaženju rješenja biti na usluzi svojim stanovnicima, koji u konačnici i osiguravaju plaće. Isto tako revizija poslovanja servisa i službi bi se trebala barem jednom godišnje provesti s javnim uvidom u učinjeno i izvršeno po svakoj od javnih službi i transparentno prikazanim ukupnim troškovima svake od navedenih službi. Ocjena učinkovitosti istih bi bila vrlo važna poruka našim sugrađanima da radimo transparentno i za opće dobro.

Razvijanje prometne infrastrukture je također dio Vašeg programa. Što konkretno planirate napraviti po tom pitanju ?

Aktivnijem sudjelovanjem u donošenju odluka o planu izgradnje brze ceste zajedno sa Županijom i gradom Dubrovnikom pa naravno i općinom Konavle, koja bi osigurala što pogodnije i stručno najoptimalnije rješenje provedeno također kroz jednu širu javnu raspravu. Takva cesta bi zasigurno rasteretila promet današnjom JTC-om, odnosno magistralom koja stvara užasne prometne poteškoće pogotovo za ljetnih mjeseci. Isto tako se još aktivnije treba uključiti u sanaciju i planiranje prometnica nižeg ranga u našim naseljima ali i ne manje voditi brigu o onom zanemarenom dijelu prometa, prometu naših pješaka i prometu u mirovanju - parkiralištima. I ne smijemo zaboraviti sve pogodnosti koje općina Župa ima u smislu mogućnosti prometovanja morem kao središnja postaja između grada Dubrovnika i Cavtata ali i prometovanje morskim putem od Kupara do Plata.

U obrazovanju predlažete besplatne udžbenike i užine za sve osnovnoškolce, te izgradnju novih kapaciteta vrtića u Čibači i Mandaljeni. Kako planirate osigurati sredstva za navedeno ?

Infrastrukturne objekte i projekte, kakvih zasigurno nedostaje našoj općini, bi trebalo financirati kroz EU fondove koji i nude najviše programa za tu vrstu projekata. Novac koji direktno akumulira Općina u svakom slučaju treba na neki način i vartiti njenim stanovnicima, a tu svakako u prioritete spada skrb za školstvo i naše mlade pa tako i dobava besplatnih udžbenika i užine za osnovnoškolce.

Revizija Prostornog plana je također dio vašeg programa. Što na što bi se u najvećem dijelu odnosile predviđene izmjene ?

Predviđene izmjene bi se prvenstveno odnosile na proširenje prostora i osiguranje zona javnih sadržaja i javnih prostora, odnosno sadržaja koji će biti na korist svim stanovnicima Župe kako sportskih i rekreacijskih tako i onih utilitarnih. Kako se općina Župa dubrovačka longitudinalno razvila uz magistralnu cestu tako su nam i naselja ostala podijeljena njome ali to ne znači da svako mjesto, bilo da se nalazi s gornje ili donje strane magistrale, ne bi trebalo dobiti takve sadržaje kapacitirane sukladno broju stanovnika koji mu gravitira.

U vašim gospodarskim programskim ciljevima govorite o prestanku pogodovanja velikim investitorima. Možete li to pobliže objasniti i kako zamišljate daljnji gospodarski razvoj Župe ?

Razvoj treba biti planski i transparentno proveden, što je i odgovor na bilo kakvo pogodovanje velikim investitorima. Isto tako provoditi ga uz konsenzus najvećeg dijela naših građana za koje mislimo da treba ispravno i pravovremeno informirati o svim projektima a što bi se osiguralo organiziranjem javnih tribina i prikupljanjem informacija o aktivnostima i potrebama naših stanovnika preko mjesnih odbora.

Planirate izgradnju kulturno sportskog centra. Kakve bi sadržaje trebao imati i na kojoj lokaciji bi ga izgradili ?

Najprije takav centar bi trebao imati za cilj poticanje zdravih navika naših mladih u smislu da im se osiguraju sportske dvorane, bazen, višenamjenske sale za kulturne aktivnosti ali i da se postojeći zanemareni kapaciteti kao što je vanjsko plivalište i njemu pripadajuća infrastruktura dovedu u red po kojem bi se mogli koristiti u punom kapacitetu, dakle ne samo naši najmlađi stanovnici nego i svi ostali stanovnici naše Općine.

Izgradnja groblja Dubac velika je općinska investicija koja se realizira u suradnji s Gradom Dubrovnikom. Kako gledate na taj infrastrukturni projekt?

Smatram da se na groblje Dubac ne treba gledati kao velika investicija, nego jednostavno velika potreba, s obzirom, da se povećanjem stanovnika u Općini povećavaju potrebe i za ukopom naših najmilijih.

Na prošlim izborima održanim 2013. godine izlaznost je bila 43,41 %, što znači da većina upisanih birača nije izašla na glasovanje. Prema rezultatima od prije četiri godine za ulaz u Općinsko vijeće je trebalo oko 160 glasova. Vašoj tadašnjoj listi je za prolaz nedostajalo petnaestak. Mislite li da će ove godine odaziv birača biti isti ili veći i kakve rezultate očekujete za svoju listu i kandidaturu za načelnicu.

Smatram i vjerujem u stanovnike naše Općine da su i kroz naše aktivnosti i program uspjeli uvidjeti našu volju, zalaganje i programske ciljeve koji bi im osigurali bolje sutra, od onih najosnovnijih svakodnevnih potreba kao što su poticanja rada zadruga, uspostave hitne medicinske pomoći, skrbi za starije i nemoćne, poticanje društva znanja do razvojnih projekata Općine koji bi joj osigurali aktivan život tijekom svih dvanaest mjeseci u godini istim intenzitetom. Očekujem da će to naši stanovnici prepoznati i glasati za našu listu.

Iako je tada bilo više lista za vijeće - osam, te isti broj kandidata za načelnika, ova se kampanja čini puno dinamičnija, a župska politička scena življa. Kako to komentirate ?

To komentiramo kao potrebu da se nešto jako brzo i efikasno mora mijenjati u načinu i postupcima vođenja naše Općine jer živost scene je naravno proizvod i povratna informacija nezadovoljstva njenih stanovnika. Želimo i možemo to promijeniti.

Za kraj kakvu poruku želite poslati biračima i svim mještanima Općine ?

Želim dokazati da se predanim radom za opće dobro mogu postići rezultati i bolji život za sve Župke i župljane, naše sugrađane, stanovnike općine Župa dubrovačka!


Podijeli ovaj članak

Submit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn