Župski portal - zupcica.hr

http://www.zupcica.hr/images/slike/moduli/tz-brosura1.jpg
 
http://www.zupcica.hr/images/slike/moduli/tz-brosura1.jpg http://www.zupcica.hr/images/slike/moduli/tz-brosura1.jpg http://www.zupcica.hr/images/slike/moduli/tz-brosura1.jpg

Župski portal - zupcica.hr koristi kolačiće (cookies) kako bi pružio bolje korisničko iskustvo, prilagodio funkcionalnost stranice i prikaz sustava oglašavanja. Koristeći našu stranicu slažete se s korištenjem kolačića.

Opći uvjeti korištenja

Prihvaćam

Silvio Nardelli; Iza nas je bolja Župa, nek nas iskustvo vodi dalje

Da nas netko vrati u Župu dubrovačku prije dvanaest godina kada je Silvio Nardelli prvi put izabran za načelnika Općine, teško da bi prepoznali mjesto u kojem danas živimo. Nakon tri mandata, Silvio Nardelli će na nedjeljnim izborima od Župljana tražiti novi, četvrti mandat Općinskog načelnika.

Može li se uopće uspoređivati Župa danas i prije desetak godina ?

Stanje je neusporedivo, posebno kad se gleda tijek ovoga zadnjeg mandata. Dobili smo novu zgradu Osnovne škole, školsku športsku dvoranu, jaslice i dječji vrtić, zgradu Općine, obnovljenu zgradu Turističke zajednice, sportska igrališta, mnoga domaćinstva su spojena na kanalizacijsku mrežu, a tu su i mnogobrojni veći i manji gospodarski objekti i drugi s kojima Župa svakim danom postaje ugodnije mjesto za život njenih stanovnika. Najveći napredak otkad sam na čelu Župe vidim u gospodarstvu, odnosno turizmu.

Često smo se osvrtali na probleme gužvi u prometu koje su se stvarale na raskrižju Srebreno. Čini se da se situacija popravila rekonstrukcijom raskrižja?

Temeljem iskustva u ovih nekoliko dana otkad je raskrižje pušteno u promet mogu reći da novo rješenje funkcionira izvrsno. Čak i iznad mojih očekivanja, iako u cijelosti nije gotovo. Naime, preostalo je još završiti skretanje na ulicu Bruna Bušića iza zgrade pošte. Problemi su nastali zbog izmještanja magistralnog cjevovoda, a isti će se završiti nakon turističke sezone, čime će funkcionalnost ovog raskrižja biti još bolja. Važno je napomenuti ulogu Općine koja je osigurala zemljište potrebno za rekonstrukciju i proširenje ovog raskrižja, te financirala izradu geodetskog i idejnog projekta.

Izgradnja kružnog toka u Srebrenom je izazvala različite reakcije mještana.

Da, čujem razne komentare, ali to je jedino moguće rješenje koje se moglo napraviti i koje će, ako ljudi budu poštovali prometne propise itekako uroditi plodom. Prvenstveno smo to radili zbog potrebe prolaska lokalnih autobusnih linija, te blizine vrtića. Kružni tok ispred zgrade općine i vrtića je još uvijek u izgradnji, bit će vrlo skoro gotov i tek će se tad kao i na raskrižju Srebreno vidjeti njegovi pozitivni efekti. Kako su svi negativni komentari s razlogom utihnuli otkad je raskrižje Srebreno pušteno u promet isto tako će biti, uvjeren sam, i nakon što završi kružni tok. Taj kružni tok je samo dio priče koja se odnosi na uređenje prometnica u naselju Srebreno gdje ćemo sukladno urbanističkom planu, nastaviti uređenje prometnica i u cijelosti riješiti sve probleme Srebrenog, centra Župe.

Produkte Vašeg djelovanja koji se odnose na komunalno gospodarstvo nemoguće je zaobići, vidljive su velike promjene koje su Župi dale jedan potpuno drugačiji izgled. Koje su smjernice za dalje, što još treba napraviti, završiti?

Završit ćemo izgradnju Groblja Dubac sa svim potrebnim objektima i cjelokupnom infrastrukturom. U suradnji DNŽ i Hrvatskim cestama izradit ćemo projektnu dokumentaciju obilaznice
Župe dubrovačke, te od Vlade RH zahtijevati uvrštenje iste u prioritetne projekte. Što se tiče rekonstruiranja cesta, dovršit ćemo već započeti projekt izgradnje nogostupa
ulicom Dr. Ante Starčevića kroz Čibaču do Jadranske magistrale s pripadajućim sustavom oborinske odvodnje i javne rasvjete, kao i duž same magistrale, a u suradnji s Dubrovačko neretvanskom županijom nastavit ćemo s rekonstrukcijom županijskih cesta. Rekonstruirat ćemo i nerazvrstane ceste u župskim naseljima te izgraditi šetnice Mlini-Plat i Srebreno – Kupari s pripadajućom infrastrukturom. Izgradit ćemo protupožarne i poljske putove kroz Postranje, Brgat i Trapit koji će se koristiti i kao biciklističke staze.
Uredit ćemo i dovršiti dva važna raskrižja i to onaj na Dupcu prema Brgatu, te onaj s magistrale prema poslovnoj zoni i groblju Dubac.

Za potrebe lokalnog stanovništva izgradit ćemo komunalnu luku u Srebrenom u suradnji s lučkom upravom.

Što se tiče elektroopskrbe u suradnji s HEP-om inzistirat ćemo na razvoju i proširenju visokonaponske i niskonaponske mreže i ugradnje novih trafostanica na Donjem Brgatu i u Solinama, te izgradnje visokonaponskih podzemnih vodova s trafostanice Plat za potrebe turističkog kompleksa Plat i Kupari i svih naselja Župe dubrovačke. Trenutno je u izgradnji trafostanica u Zavrelju.

Čitava mreža javne rasvjete u Župi je zamijenjena u ekološku (Led) javnu rasvjetu za koju smo dobili sredstva iz EU fondova. Nastavit ćemo sa daljnjim osvjetljavanjem Župe primjenom iste ove tehnologije zbog koje bilježimo velike uštede električne energije.

Širenjem Župe i gospodarskim razvojem Župe, premašeni su kapaciteti, posebno po pitanju odvodnje i kanalizacijskog sustava. Što konkretno planirate napraviti kako bi se stanje poboljšalo?

Stanje je po tom pitanju zaista problematično i nažalost se ne može riješiti preko noći. Treba biti strpljiv i ići korak po korak. Za početak, sufinancirat ćemo pražnjenje septičkih jama do izgradnje sustava odvodnje. Nadalje, u suradnji s Hrvatskim vodama izradit ćemo preostale glavne projekte sustava odvodnje Župe dubrovačke.  Izgradit ćemo kanalizacijski sustav: - Poslovna Zona – Čibača – Kupari, te - Plat – Soline - Mlini, Spoj naselja Radovina i Petrača na kanalizacijsku mrežu.

Suradno s Hrvatskim vodama izgradit ćemo konačni uređaj za pročišćavanje u Kuparima, te raditi na zaštiti i poboljšanju izdašnosti vodocrpilišta Duboka ljuta.  Izgradit ćemo tlačni cjevovod i vodospremu Krstac, te nastaviti s daljnjim ulaganjem u vodoopskrbu i odvodnju na cijelom području Župe dubrovačke.

Neprestano se kroz medije kao negativnost nameće nedostatak kapaciteta u dječjem vrtiću i osnovnoj školi. Bliži li se skoro rješenje ovoga problema?

Ja sam sretan jer RASTEMO. Sretan sam što se broj djece u dječjem vrtiću od 2005. Od kad sam na čelu općine povećao s 210 na današnjih 510. Sretan sam što je broj djece u školi dosegao broj od 750 učenika i sretan sam što se Župi svake godine rodi više od 100 djece. Ove brojke su pokazatelj da je Župa dobro i poželjno mjesto za život mladih obitelji.
Što se tiče smještajnih kapaciteta uložili smo puno truda sa željom da zadovoljimo sve potrebe. S godinama i rastom broja djece osigurali smo 8 dodatnih prostorija za rad dječjeg vrtića, a ove godine osposobit ćemo još jednu prostoriju u zgradi općine za potrebe rada vrtića.

Zaposlili smo trećeg odgajatelja što je omogućilo upis dodatnog broja djece u vrtić, a zapošljavanjem stručnog osoblja, pedagoga, logopeda i asistenata zadovoljene su potrebe te je rekordnom broju djece osiguran kvalitetniji boravak. Moram naglasiti kako su ove godine u vrtić upisana SVA djeca koja su zadovoljavala uvjete sukladno Pravilniku. Zahvaljujući općinskoj subvenciji od čak 70%, od 2012. godine roditeljima nismo povećali cijenu vrtića koja je jedna od najnižih u Županiji.

Izrađen je projekt novog dječjeg vrtića koji je u postupku ishođenja građevinske dozvole čijom ćemo izgradnjom poboljšati pedagoški standard. Također planiramo dodatno ekipiranje stručno-razvojnog tima, pritom mislim na defektologa i psihologa.

Što se tiče školstva, za dogradnju osnovne škole otkupili smo zemljište na kojem će se izgraditi dodatne učionice kako bi se i dalje nastavila jednosmjenska nastava. Time ćemo zaokružiti cjelinu u školstvu unutar kojeg podupiremo cjelodnevni boravak učenika, asistente u nastavi, sustav stipendiranja, financijsko podupiranje školskih projekata, subvencioniranja pokaznih karata učenicima, kao i subvenciju udžbenika koju ćemo proširiti na sve osnovnoškolce.

Parkirnih mjesta ima 300% više nego što ih je bilo, a 15 minuta besplatnog parkiranja je sasvim dovoljno da se dijete odvede u vrtić

Sve primjedbe koje idu u smislu nedostatka parkirnih mjesta smatram neosnovanim. Još jedanput moram reći da je korisnicima Dječjeg vrtića omogućeno besplatno parkiranje 15 minuta u podzemnoj etaži, koliko je sasvim dovoljno da se dijete odvede u vrtić. Danas na raspolaganju imamo ogroman broj parkirnih mjesta koje ranijih godina nismo imali. Dakle, u Trgovačkom centru je omogućeno dva sata besplatnog parkiranja, parkiranje nasuprot zgrade općine, u podzemnoj garaži, gdje je cijena skroz prihvatljiva, pet kuna sat. Imamo još uvijek javni parking koji se ne naplaćuje ispred i u krugu Općine i parking Sheratona koji također ima prihvatljive cijene . Tvrdnja da ne postoje parkirna mjesta je definitivno laž, jer rekao bih da parkirnih mjesta ima 300% više nego što ih je bilo.

Često ističete projekt ulaganja u kompleks Kupara, kao model koji bi trebao biti primjer za sve investicije u turizmu. Kako gledate na ostale turističke investicije, kao i hotelske kapacitete koji još čekaju svoju obnovu ?

U privatizaciji i razvoju projekta Kupari smo uistinu napravili jednu jako dobru priču gdje je investitor u samom programu, u samom natječaju imao priliku detaljno vidjeti sve mogućnosti koje mu Kupari pružaju, odnosno mogao je vidjeti i ono što je nemoguće realizirati. Na kraju imamo ulagača koji će u Župu dovesti svjetski poznati lanac Marriott s vrhunskim brendom Ritz-Carlton, s pravom gradnje i koncesijom na pomorskom dobru na 99 godina kroz koju će 25 posto naknade za korištenje zemljišta, kao i trećina iznosa koncesije biti prihodi proračuna naše općine. Zato još jednom izražavam žaljenje što se i ostali turistički kompleksi nisu privatizirali na ovaj način. I Plat također kreće užurbanim koracima tako da ćemo sredinom narednog mandata i taj hotelski kompleks imati u funkciji, ali ne samo to, nadam se i još i hotelu Subrenum i hotelu Župa na području naselja Srebreno.

U proteklom mandatu je napokon pokrenuta još jedna velika investicija - izgradnja Groblja Dubac

Za potrebe Groblja Dubac je otkupljeno 117 tisuća kvadrata zemljišta. Trenutno imamo tri značajne investicije koje se odvijaju na Groblju koje se odnose na izgradnju južnog potpornog zida, zidova unutar obuhvata groblja što znači spajanje platoa za grobna polja i izgradnja pristupne ceste od Državne ceste do obuhvata groblja.
Dosadašnji i trenutni radovi imaju vrijednost oko 20 milijuna kuna radova. Glavne projekte za cjelokupno groblje imamo i u narednom mandatu očekujemo početak izgradnje prve faze izgradnje Groblja što podrazumijeva oko 1.600 grobnica. Točan broj ćemo znati kad sklopimo ugovore s budućim korisnicima groblja. Radit ćemo onom dinamikom koliko bude zahtjeva i koliko ljudi bude spremno sklopiti ugovore o kupnji grobnih mjesta. Već ranije, za obuhvat groblja je riješena cjelokupna komunalna infrastruktura koja se odnosi na elektroopskrbu, na vodoopskrbu, oborinsku odvodnju i slično . Otvaranje groblja očekujemo do kraja 2020. godine.

Za zdravstvo, socijalni program Općine, te subvenciju prijevoza su također osigurana značajna proračunska sredstva.

Obnovljena je zgrada ambulante u Srebrenom u kojoj je otvorena specijalistička ginekološka ordinacija. Uz potporu Općine nastavlja s radom pedijatrijska ambulanta u Srebrenom kao i patronažna služba. S ciljem povećanja standarda zdravstvene zaštite, sudjelovali smo u nabavi vozila za hitne intervencije Zavoda za hitnu medicinu.
Socijalnim programom obuhvaćen je jako veliki broj potrebnih stanovnika i to kroz mjesečne naknade osobama starije životne dobi s niskim mirovinama, kao i onima bez mirovine, tjelesnim invalidima, osobama koje se vode na Centru za socijalnu skrb.

Uz subvenciju umirovljeničkih karata, karata za učenike srednjih škola, tjelesnih invalida, uveli smo pravo na subvenciju pokaznih karata učenicima koji osnovnu školu pohađaju u Dubrovniku, kao i onima koji na izvannastavne aktivnosti odlaze u Grad. Za ovu aktivnost svake godine izdvojimo više od 650 tisuća kuna. Nastavit ćemo u istom smjeru s dodatnim mjerama i posebnim naglaskom na djecu s invaliditetom kao i osobe starije životne dobi. Pomagat ćemo udruge koje se bave djelatnostima iz područja socijalne skrbi. U suradnji s braniteljskim udrugama otvorit ćemo Spomen sobu i nastaviti sa skrbi o svim braniteljskim udrugama na području Župe.

Ovaj tjedan potpisan je sporazum s predstavnicima Zaklade "Antun Miloslavić, pok. Luka - Postranje" vezano za realizaciju Kulturno informativnog centra. Što će KIC značiti za Župu dubrovačku?

Centar će djelovati u sklopu Javne ustanove u kulturi čije je osnivanje u pripremi, a obavljat će djelatnosti iz područja kulture i obrazovanja i to organiziranje tribina, promocije knjiga, organiziranje seminara, tečajeva i radionica, a pratit će ga i galerijska djelatnost kao i knjižnica s multimedijalnim sadržajem.
U cjelovito uređenje ove zone , uklopit će se i širenje ambulante u Srebrenom otvaranjem novih specijalističkih ordinacija, pa će tako zona javne i društvene namjene zaživjeti u punom smislu.

Kako gledate na pojavu nezavisnih lista na području Župe, što očekujete od ovih izbora; i što biste poručili biračima?

Apsolutno pozdravljam ulazak mladih ljudi u politiku, smatram kako time pokazuju određeni interes i kako će nas to sve zajedno motivirati da budemo učinkovitiji i nastavimo djelovati za dobrobit Župe.

I Hrvatska demokratska zajednica Župe dubrovačke kroz svoje kandidate za općinsko vijeće okupila je, slobodno mogu reći, mladost i iskustvo. Mladost nam je potrebna kao svježina, a iskustvo kao dobar temelj za daljnji napredak. Upravo isticanjem programa oporbenih kandidacijskih lista vidljiv je taj nedostatak iskustva, odnosno nepoznavanje načina funkcioniranja jedinice lokalne samouprave, zakonskih obveza i nadležnosti, pa samim time njihovi programi dijelom su neprovedivi. Uistinu im ne mogu zamjeriti jer prvi, neiskusni ulaze u političke vode. U svim mojim dosadašnjim mandatima imao sam sreću da se kompletna oporba sastojala od dobronamjernih vijećnika s kojima smo 99% odluka donosili jednoglasno obzirom da nam je svima cilj bila dobrobit Župe dubrovačke. Iskreno se nadam da će tako biti i u buduće, a o tome će u nedjelju zadnju riječ dati birači Župe dubrovačke. Uvjeren sam da će ispravno odlučiti.


Podijeli ovaj članak

Submit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn