Župski portal - zupcica.hr

http://www.zupcica.hr/images/slike/moduli/tz-brosura1.jpg
 
http://www.zupcica.hr/images/slike/moduli/tz-brosura1.jpg http://www.zupcica.hr/images/slike/moduli/tz-brosura1.jpg http://www.zupcica.hr/images/slike/moduli/tz-brosura1.jpg

Župski portal - zupcica.hr koristi kolačiće (cookies) kako bi pružio bolje korisničko iskustvo, prilagodio funkcionalnost stranice i prikaz sustava oglašavanja. Koristeći našu stranicu slažete se s korištenjem kolačića.

Opći uvjeti korištenja

Prihvaćam

PREZENCA: Lukša Đuraš - LUCAS, glazbenik iz Čibače (VIDEO)

Nakon što se prije nekoliko godina javnosti predstavio singlom "Nikada više", župljanin Lukša Đuraš iz Čibače, koji nastupa pod umjetničkim imenom Lucas, postao je neizostavni dio hrvatske glazbene pop-rock scene. Lukas je kao izvođač, kompozitor i tekstopisac predstavio niz pjesama kao najavu nadolazećeg albuma. Ovog ljeta je nastupio na večerima novih skladbi "Festivala dalmatinske šansone - Šibenik 2013" s pjesmom "Sve što osjećam" na kojoj je ostvario suradnju s još jednim župljaninom, svojim velikim prijateljem Pavom Tonkovićem bivšim frontmenom grupe "Fali v".

Lukša je jedan od onih glazbenika čiji je rad nakon dugo godina na glazbenoj sceni poznatiji u širem okruženju nego u njegovom rodnom kraju, pa smo ga zamolili da se kroz kratki razgovor predstavi čitateljima našeg portala.

- Znam da zvuči kao kliše ili ona poznata već izlizana fraza, ali zaista se bavim glazbom, kako se to kaže, od malih nogu i svojih najranijih dana. Kao dijete sam krenuo u glazbenu školu koja je s mnogo nastupa na koncertima i izlazaka na ispitima pred komisiju bila sjajna podloga i napravila odlične temelje za sve ono što će doći kasnije. Već kao dječarac sam počeo svirati u nekim lokalnim bandovima da bi brzo došao u legendarni i tada kultni župski band "Modul 5" s kojim sam radio nekoliko divnih i nezaboravnih godina.

Surađivao si s brojnim glazbenicima i pjevačima s hrvatske estrade

- Da, bilo je to vrijeme s mnogo nastupa i turneja s njima, jedan jako važan period u smislu mog glazbenog sazrijevanja. Suradnja se kretala od Olivera do Marka Perkovića Thompsona i u cijeloj je toj paleti obuhvatila zaista, usudio bih se reći sva glazbena imena hrvatske estrade. Život me odveo i izvan granica Lijepe naše, uslijedio je rad sa stranim glazbenicima i bandovima, pa je tako krenula još jedna jako važna faza mog glazbenog razvijanja koja mi je dala još jedno ogromno nemjerljivo iskustvo.

Kada si i kako odlučio krenuti u kantautorske vode ?

Nakon inozemnog iskustva postavio sam sebi pitanje što ja zapravo želim u glazbi, te shvatio da želim ostaviti pečat u diskografiji, ostaviti neke zapise i snimke iza sebe, pjesama koje će možda netko i za sto godina, kada nas već odavno ne bude ovdje, izvaditi, staviti u neki uređaj za reproduciranje glazbe i pronaći sebe u njima i uživati. Ta želja je potaknula mene i moju glazbenu ekipu da konačno krenemo završavati nataloženi materijal koji je nastajao godinama.

Kakvi su ti daljnji planovi, možemo li uskoro očekivati i album prvijenac ?

- Pjesma "Sve što osjećam" s kojom sam ovo ljeto nastupio na večerima dalmatinske šansone, Šibenski festival, bi uskoro u dogovoru s diskografom - izdavačem trebala zaživjeti kao singl i naći se na albumu prvijencu. Čeka nas još puno rada, slijedi izlazak nekoliko singlova, popraćenih video spotovima, a potom i izlazak kompletnog albuma. Zajedno s ljudima s kojim surađujem, vjerujem da stvaram jedan kvalitetan glazbeni uradak i nadam se da ćemo u konačnici slušateljima ponuditi jako uzbudljiv i zanimljiv pop-rock album.

Ova glazbena priča te odvela daleko od rodnog kraja, ipak često te vidimo u Župi.

- U Župi sam proveo cijelo svoje djetinjstvo - školovanje i uvijek joj se rado vraćam sretan kad god imam priliku biti tu, među svim dragim ljudima i prijateljima, među svojim Župljanima.

Prezenca Vam donosi  pet videozapisa Lukasovih pjesmama (spotova) uz par riječi o svakoj pjesmi.


Sve što osijećam: Skladba izvedena na večerima novih skladbi dalmatinske šansone, Šibenik 2013. Čeka svoj video uradak i za sigurno će biti singl a potom i pronaći svoje mjesto na albumu.


Nikada više: Prvi službeni singl izašao u izdanju Croatia Recordsa.
Radiofonična pjesma koja je možda pravi pokazatelj smjera u kojem će se kretati čitav moj glazbeni materijal za album prvijenac.


Nakon ljubavi: Pjesma nastala za veliki humanitarni projekt u  suradnji sa Ministarstvom kulture Republike Hrvatske, te Konzervatorskim odjelom Grada Karlovca i Karlovačke županije, za obnovu starog grada Novigrada na Dobri. Priča iz života Frankopanovih.


U tebe vjerujem : Jedna od mojih prvih skladbi, sa kojom sam kao kantautor nastupio na festivalu i osvojio nagradu. Tada još kao golobradi mulac ... no iznimno jaka pjesma koja će se zasigurno jednog dana u osviježenom aranžamanu naći na nekom od albuma.


Novi svijet: Pjesma nastala u prelaznoj fazi u procesu istraživanja i stvaranja tako da je u njoj pop zvuk, rekao bi "koketirao" sa elektronikom i dobili smo u to vrijeme zanimljiv spoj.


Podijeli ovaj članak

Submit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn