Župski portal - zupcica.hr

http://www.zupcica.hr/images/slike/moduli/tz-brosura1.jpg
 
http://www.zupcica.hr/images/slike/moduli/tz-brosura1.jpg http://www.zupcica.hr/images/slike/moduli/tz-brosura1.jpg http://www.zupcica.hr/images/slike/moduli/tz-brosura1.jpg

Župski portal - zupcica.hr koristi kolačiće (cookies) kako bi pružio bolje korisničko iskustvo, prilagodio funkcionalnost stranice i prikaz sustava oglašavanja. Koristeći našu stranicu slažete se s korištenjem kolačića.

Opći uvjeti korištenja

Prihvaćam

U Biskupskom ordinarijatu održana druga sjednica Pastoralnog vijeća Dubrovačke biskupije

Druga sjednica Pastoralnog vijeća Dubrovačke biskupije održana je u subotu, 6. listopada u maloj dvorani Biskupskog ordinarijata u Dubrovniku.

Vijećnici su na sjednici razgovarali o predstavljenom Biskupijskom pastoralnom planu za slijedeće tri godine (2019. – 2021.) u čijem središtu bi bila župna zajednica. Prema tom planu u 2019. godini na svim razinama u biskupiji više bi se promišljalo o župnoj zajednici kao zajednici krštenika. Naglasak bi se stavio na odgovornost koju svi vjernici imaju za svoju župnu zajednicu a to proizlazi upravo iz sakramenta krštenja. U 2020. godini više bi se razmišljalo i govorilo o župnoj zajednici kao zajednici evangelizatora s naglascima da je župna zajednica mjesto prenošenja vjere i s nastavkom oživljavanja kateheza za odrasle. Godina 2021. bila bi posvećena župnoj zajednici kao mjestu izgrađivanja zajedništva u ljubavi u kojem euharistija ima važno mjesto te bi se i euharistijska slavlja promatrala ne kao nešto što se samo od sebe događa nego nešto za što se priprema. Želja je da ta treća godina završi euharistijskim kongresom, a ovo ukupno trogodišnje propitivanje i razmišljanje sinodalnom godinom i biskupijskom sinodom. Procesu pastoralne preobrazbe biskupijske zajednice treba pristupiti s velikom poniznošću, slobodom i hrabrošću, istaknuto je na sjednici. Također je objašnjeno da plan polazi od toga da se župna zajednica danas sve više percipira kao sakramentalno-administrativni servis a jako malo kao mjesto odgoja u vjeri odnosno od činjenice da se sakramentalizira a ne toliko evangelizira.

Za bolje razumijevanje konteksta i smisla ovakvog pastoralnog plana tajnik Biskupijsko pastoralnog vijeća don Ante Burić govorio je vijećnicima o temi „Sinodalnost u životu i poslanju Crkve“ naglasivši misao pape Franje: „Put sinodalnosti je put koji Bog očekuje od Crkve u trećem tisućljećju“. Sinodalnost podrazumijeva zajednički hod klerika i laika u kojem su pozvani uvažavati jedni druge izbjegavajući klerikalizaciju laika i sekularizaciju klera, a sve u cilju napredovanja pojedine crkvene zajednice na putu življenja i navještaja Kristovog evanđelja u ovom vremenu i prostoru.

Za bolje razumijevanje trenutka u kojem se Crkva nalazi vijećnica Ana Marčinko predstavila je pobudnicu pape Franje „Evangelii gaudium“ (Radost evanđelja) koja se smatra programatskim dokumentom pontifikata sadašnjeg pape. Nastala je nakon Sinode biskupa o novoj evangelizaciji 2012. godine, a na hrvatski je prevedena 2014. godine. Vijećnica Željana Lučić potom je predstavila glavne naglaske jednog drugog dokumenta „Da vaša radost bude potpuna – Kateheza i rast u vjeri u današnjim okolnostima“ kojeg su ove 2018. godine donijeli biskupi Hrvatske biskupske konferencije i za kojeg je na jedan način uvažen princip sinodalnosti odnosno u određenim fazama nastanka bio je dat na javnu raspravu vjerničkoj javnosti.


Sjednica BPV održana je pod predsjedanjem dubrovačkog biskupa mons. Mate Uzinića koji je na početku kazao, nastavljajući se na misao pape Franje izrečenu u molitvi na početku susreta, u kojoj papa kaže da se moramo truditi da stvari ne bi ostale iste. Dodao bih tome da stvari zapravo ne mogu ostati iste, kazao je biskup. U duhovnosti postoji pravilo da onaj tko ne napreduje - nazaduje, što ovaj papin poziv čini još važnijim. „Mi mislimo da možemo stvari zadržati istima. Ali ako se ne otvorimo ovom papinom izazovu i ne pokušamo mijenjati stvari kako ne bi ostale iste, stvari neće ostati iste nego će postati gore.“


Rekavši kako je zadaća Biskupijskog pastoralnog vijeća da vidi što treba činiti u pastoralu u ovoj partikularnoj Crkvi te da članovi, dok sam promišljaju o tome, postaju poticaj da stvari krenu naprijed, dubrovački biskup je zaželio da „ova naša Dubrovačka biskupija ne ostane ista nego da napravi iskorak prema vremenu u kojem živimo i u kojem su pastoralni izazovi drugačiji nego su bili do sada“.

Angelina Tadić


Podijeli ovaj članak

Submit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn