Župski portal - zupcica.hr

http://www.zupcica.hr/images/slike/moduli/tz-brosura1.jpg
 
http://www.zupcica.hr/images/slike/moduli/tz-brosura1.jpg http://www.zupcica.hr/images/slike/moduli/tz-brosura1.jpg http://www.zupcica.hr/images/slike/moduli/tz-brosura1.jpg

Župski portal - zupcica.hr koristi kolačiće (cookies) kako bi pružio bolje korisničko iskustvo, prilagodio funkcionalnost stranice i prikaz sustava oglašavanja. Koristeći našu stranicu slažete se s korištenjem kolačića.

Opći uvjeti korištenja

Prihvaćam

Sveta tri kralja - Blagdan na koji po običaju u Župi završavaju Božićni blagdani

"Pjevajući treći dio "Pieća" od stiha "Tri kralja jezdili", Župljani su proveli i posljednji veliki Božićni blagdan Vodokršte. Taj bi dan dogorio i Badnjak, pa bi domaćini raznijeli ugljen po baštini kao blagoslov. Dub se razmetao pošto bi svećenik blagoslovio kuću"

Na današnji se dan Crkva sjeća događaja opisanog u Evanđeljima, kada dolaze trojica maga, trojica kraljeva sa željom da se poklone novorođenom kralju. Njegovo rođenje navijestila zvijezda te dovela mudrace s Istoka s darovima, da mu se poklone. I oni su tu, ne radi sebe, nego da svrate pozornost na novorođenog Kralja, kojega i oni naviještaju. Mage s Istoka, o kojima govori sv. Matej, ne spominjući im ni imena ni broja, kasnija je predaja pretvorila u kraljeve davši im imena: Gašpar, Melhior i Baltazar.

Po običaju u Župi na Tri Kralja završavaju Božićni blagdani i veselje.

Mnogi će Župljani tijekom dana raskititi svoje borove i jelke, te skinuti ili pogasiti svjetlosne dekoracije na svojim kućama. Za razliku od kuća, naše crkve će danas ostati okićene.

Naime, Božićno liturgijsko vrijeme završava u nedjelju Krštenja Gospodinova kada se slavi Isusovo krštenje na rijeci Jordan čime počinje Njegovo javno djelovanje (prva nedjelja nakon Tri kralja koja ove godine pada na 13.siječnja). 

Veliki bor i jaslice u Vatikanu stoje okićeni tijekom cijelog siječnja do 2. veljače - Blagdana  Prikazanja Gospodinova u hramu.


Podijeli ovaj članak

Submit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn