Župski portal - zupcica.hr

http://www.zupcica.hr/images/slike/moduli/tz-brosura1.jpg
 
http://www.zupcica.hr/images/slike/moduli/tz-brosura1.jpg http://www.zupcica.hr/images/slike/moduli/tz-brosura1.jpg http://www.zupcica.hr/images/slike/moduli/tz-brosura1.jpg

Župski portal - zupcica.hr koristi kolačiće (cookies) kako bi pružio bolje korisničko iskustvo, prilagodio funkcionalnost stranice i prikaz sustava oglašavanja. Koristeći našu stranicu slažete se s korištenjem kolačića.

Opći uvjeti korištenja

Prihvaćam

Biskup Uzinić predvodio Križni put na Srđ: "Križ je znak preobrazbe i vodi prema uskrsnuću!"

Tradicionalni križni put na Srđ održan je pete korizmene nedjelje, 7. travnja, a predvodio ga je dubrovački biskup mons. Mate Uzinić. Molio se križni put autora Mirka Ivanjeka, a za čitanje molitava na postajama križnog puta ove godine je bila zadužena Župa sv. Križa u Gružu predvođena župnikom fr. Mihaelom Mariom Toljem.

Podno križa na vrhu Srđa u svom nagovoru mons. Uzinić je podsjetio na četiri gore na kojima se Isus pojavljuje u evanđeljima: prva je ona na kojoj je đavao Isusa iskušao prijedlogom da mu se pokloni, druga je gora na kojoj je Isus izrekao svoja blaženstva, treća je ona na kojoj se pred učenicima preobrazio, a četvrta koja je snažno povezana s drugom gorom je Golgota na kojoj je Isus razapet. U Kalvariji se ostvaruju blaženstava, što Isus pokazuje u svom konkretnom uzimanju križa iz ljubavi prema čovjeku, kazao je biskup.„I nama, dok gledamo s visoka naš Grad, đavao nudi pogodbu: ako mi se poklonite, sve ću vam to darovati,“ istaknuo je biskup, kazavši da „pokloniti se đavlu“ znači „sebe i svoje interese staviti ispred općih interesa; to znači gledati samo sebe i svoju korist, samo grabiti, uzimati sve više, a sve manje davati. To znači preokrenuti onaj Isusov sustav vrijednosti u svoj vlastiti sustav, gledati kako više imati, a manje biti, kako više uživati, a manje služiti“.Potaknuo je vjernike da pokušaju ponovno u svom životu otkriti Isusov plan, njegov program, njegov sustav vrijednosti, zaključivši: „Prihvatimo Isusa kao svog Gospodina i krenimo za njim u služenju i ljubavi, ako je potrebno i do smrti, smrti na križu, jer tada križ nije prokletstvo, tada je križ znak preobrazbe, tada križ sigurno vodi prema uskrsnuću!“.Nakon nagovora dubrovački biskup je blagoslovio okupljene vjernike čime je završen križni put.

Šime Zupčić - Dubrovačka biskupija


Podijeli ovaj članak

Submit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn