Župski portal - zupcica.hr

http://www.zupcica.hr/images/slike/moduli/tz-brosura1.jpg
 
http://www.zupcica.hr/images/slike/moduli/tz-brosura1.jpg http://www.zupcica.hr/images/slike/moduli/tz-brosura1.jpg http://www.zupcica.hr/images/slike/moduli/tz-brosura1.jpg

Župski portal - zupcica.hr koristi kolačiće (cookies) kako bi pružio bolje korisničko iskustvo, prilagodio funkcionalnost stranice i prikaz sustava oglašavanja. Koristeći našu stranicu slažete se s korištenjem kolačića.

Opći uvjeti korištenja

Prihvaćam

Euharistijskim slavljem u dubrovačkoj katedrali završio 5. Marijanski zavjet za domovinu

Svečanim euharistijskim slavljem koje je jučer u dubrovačkoj katedrali Gospe Velike predvodio mons. Mate Uzinić završio je 5. Marijanski zavjet za domovinu. Početak je ovog zavjetnog hodočašća, koje već 5 godina uzastopce organizira bratovština "Marijanski zavjet za Domovinu", bio 8. lipnja u Osijeku te je nakon 75 dana ili 11 tjedana, došlo do svoga cilja - Dubrovnika. Tijekom cijelog zavjetnog hodočašća, koje je usmjereno na molitvu za boljitak domovine, hodočasnici su svaki dan slavili misu i na njihovom putu pratilo ih je mnoštvo svećenika koji su s njima hodali od jednog do više dana, te im bili duhovna pomoć i pratnja. Iz godine u godinu i broj se hodočasnika povećava te se tijekom različitih ruta iz dana u dan mijenja, a na zadnjoj 102, 8 km dugoj ruti, od 17. kolovoza do 21. kolovoza od Metkovića preko Neuma, Slanoga, Orašca i Rožata, sudjelovalo je preko 80 hodočasnika koji su se na kraju okupili u dubrovačkoj katedrali.

Uz zahvalno slavlje dovršetka 5. Marijanskog zavjeta za domovinu, ujedno se obilježavao i Europski dan sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima.

U svojoj propovijedi biskup Uzinić osvrnuo se prvo na cilj ovog zavjetnog hodočašća koje se ne zaustavlja samo na molitvi za boljitak domovine, već se kroz molitvu prepoznaje smjer kojim treba ići da bi se stvari promijenile, u smislu da svatko, kada prepozna taj smjer, onda i preuzme onu odgovornost koja mu pripada kako bi se te stvari doista promijenile. Osvrnuvši se na prvo misno čitanje (Suci 9, 6-15) koje je govorilo o tome kako se ni maslina, ni loza, ni smokva nisu željele odreći onoga što jesu kako bi prihvatili vladanje nad drugim stablima nego je to prihvatio glog, biskup je primijetio i kako oni koji imalo vrijede zapravo ne žele vladati i preuzeti te uloge u društvu. Nekako mi se čini kao da je danas u hrvatskom društvu sve manje onih koji doista mogu nešto napraviti za ovo društvo, onih koji se žele uključiti, dodao je. Kao da se taj prostor politike prepušta onima kojima, ponekad je taj dojam, nije stalo jer kao da imaju neke svoje interese.

"Zato molitva za domovinu treba u nama, kao i u onima za koje molimo, a trebamo moliti za one koji u našem društvu vrše različite političke funkcije, treba probuditi želju da svatko od nas na svojoj razini, u onom što on čini, u onom što je dio njegove odgovornosti, dade od sebe najbolje što može. Jesi li birač? Onda treba da se sa svoje strane doista potrudiš upoznati one koje ćeš birati ili onu politiku kojoj ćeš dati svoj glas, kako bi doista birao one koji su najbolji. Jesi li izabran? Onda treba da taj svoj izbor ne vidiš kao priliku za osobno bogaćenje ili promociju, nego kao priliku za služenje općem dobru, za izgrađivanje sebe i društva koje ti je povjereno. Samo je tako u društvu moguće ići naprijed", naglasio je biskup Uzinić. Uputio je poziv svim hodočasnicima da na hodočasničkom putu, ali i u svakodnevnici, svatko sa svoje strane ispita svoju odgovornost, koja se ne može samo kroz molitvu i hodočašće ispuniti jer to nije dovoljno, nego i kroz konkretno djelovanje, ali s druge strane da mole za domovinu i one koji u našoj domovini vrše različite političke i druge funkcije u trodiobi vlasti, da te funkcije vrše na najbolji mogući način. Potrebno je moliti i činiti sve što možemo da nama ne vlada ‘glog’ koji će iza sebe ostaviti ‘spaljenu zemlju’ nego se truditi birati one koje držimo najboljima i moliti za one koje smo izabrali da vladaju kako bi bili oni koji služe."Važno je što ste uzeli Mariju koja će vas zagovarati i koja je uzor, put ljubavi i služenja, najbolji put, i sami se možemo uključiti i pokazati i drugima kako da se uključe na taj put, gledajući na druge i služeći im u ljubavi“, kazao je biskup hodočasnicima.

Biskup Uzinić je istaknuo kako je razjedinjenost hrvatskog naroda još jedan veliki problem za napredovanje i boljitak domovine. "Osim gore spomenutog, naše hrvatsko društvo ima još jedan problem, zbog kojeg stalno ostajemo i zaostajemo umjesto da na nov način krenemo dalje. U suočavanju s tim problemom, a riječ je o tome da smo kao narod razjedinjeni, usmjerenja nam daje evanđeoski ulomak, koji može i treba biti čitan u odnosu na kraljevstvo Božje u kojem svi imaju mjesta i nikad nije ni za koga kasno, ali ujedno može biti jedan ključ za čitanje naše nacionalne situacije osobito kada je u pitanju razjedinjenost i potreba izmirenja i pomirenja našeg hrvatskog naroda", poručio je dubrovački biskup.