Župski portal - zupcica.hr

http://www.zupcica.hr/images/slike/moduli/tz-brosura1.jpg
 
http://www.zupcica.hr/images/slike/moduli/tz-brosura1.jpg http://www.zupcica.hr/images/slike/moduli/tz-brosura1.jpg http://www.zupcica.hr/images/slike/moduli/tz-brosura1.jpg

Župski portal - zupcica.hr koristi kolačiće (cookies) kako bi pružio bolje korisničko iskustvo, prilagodio funkcionalnost stranice i prikaz sustava oglašavanja. Koristeći našu stranicu slažete se s korištenjem kolačića.

Opći uvjeti korištenja

Prihvaćam

Analiza poslovanja hotelijera; Smještajni kapaciteti u županiji u 2017. povećani za 6.918 postelja

Na sjednici Strukovne grupe hotelijera Županijske komore Dubrovnik, koja je održana 11. lipnja, prezentirani su fizički i financijski podatci poslovanja hotelijera Dubrovačko-neretvanske županije u 2017. godini. Analiza je bazirana na podatcima Državnog zavoda za statistiku i ankete među hotelijerima, koju HGK – ŽK Dubrovnik provodi dugi niz godina.

Prema podacima Državnog zavoda za statistiku u 2017. Dubrovačko-neretvansku županiju posjetilo je 17 posto više turista nego godinu ranije, dok je broj noćenja porastao za 13 posto. I dalje se povećanje broja dolazaka i noćenja pretežito bilježi u ljetnim mjesecima; 70 posto svih dolazaka i 77 posto svih noćenja Dubrovačko-neretvanske županije zabilježeno je od lipnja do rujna. U gradu Dubrovniku distribucija je nešto povoljnija, pa je tijekom četiri ljetna mjeseca ostvareno 64 posto dolazaka i 67 posto svih noćenja.

Ukupni smještajni kapaciteti u 2017. godini povećani su za 8 posto ili 6.918 postelja više u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, što je rezultat povećanja kapaciteta u privatnom smještaju za 7.893 postelje, dok se broj postelja u hotelskom smještaju smanjio za 1.560 postelja. Smještajni kapaciteti hotela u gradu Dubrovniku smanjeni su za 17 postelja, dok se broj postelja u privatnom smještaju povećao za 3.523 postelje.

Zabilježen je 151 dan pune zauzetosti kapaciteta u hotelima na razini Županije (16 dana više nego godinu ranije), dok je privatni smještaj ostvario 62 dana pune zauzetosti (3 dana više nego godinu ranije). U gradu Dubrovniku hotelski kapaciteti ostvarili su 172 dana pune zauzetosti (11 dana više nego u 2016.g.). Privatni smještaj imao je 76 dana pune zauzetosti, što je 6 dana više nego u 2016.g.

U strukturi noćenja i dalje prednjače gosti s tržišta Velike Britanije, koji čine 20  posto svih noćenja u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, slijede ih Nijemci s 10 posto udjela, te Poljaci sa 7 posto.


Podijeli ovaj članak

Submit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn