Župski portal - zupcica.hr

http://www.zupcica.hr/images/slike/moduli/tz-brosura1.jpg
 
http://www.zupcica.hr/images/slike/moduli/tz-brosura1.jpg http://www.zupcica.hr/images/slike/moduli/tz-brosura1.jpg http://www.zupcica.hr/images/slike/moduli/tz-brosura1.jpg

Župski portal - zupcica.hr koristi kolačiće (cookies) kako bi pružio bolje korisničko iskustvo, prilagodio funkcionalnost stranice i prikaz sustava oglašavanja. Koristeći našu stranicu slažete se s korištenjem kolačića.

Opći uvjeti korištenja

Prihvaćam

Od početka studenog u našoj županiji prijavljeno 786 oboljelih od gripe

Od početka studenog 2018. god. kada se registriraju prvi oboljeli od gripe na području naše županije do 13. siječnja 2019. Službi za epidemiologiju ukupno je prijavljeno 786 oboljelih. Radi se o klinički prijavljenim slučajevima.

Najveći broj prijava oboljelih pristigao je Odjelu za epidemiologiju Metković (462), zatim Ploče (183) i Korčula (74) i Dubrovnik (67).

Od 270 laboratorijskih pretraga (imunokromatografskih) na virus gripe u Službi za mikrobiologiju Zavoda za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije je izoliran virus gripe tip A u 53 oboljelih, dok je samo u dva slučaja dokazan virus gripe tip B.

Prema podacima dobivenih sa terena od cjepitelja, kao i Odjela za epidemiologiju, procjena je kako se u Dubrovačko-neretvanskoj županiji ove sezone cijepilo protiv gripe oko 6.300 osoba. I ove sezone vladao je nešto veći interes žitelja naše županije za cijepljenje protiv gripe (gotovo 500 osoba više nego prošle godine). Ipak mišljenja smo kako bi odaziv na cijepljenje, kao najučinkovitije prevencije protiv ove bolesti, trebao biti mnogo veći. Za podsjetiti je kako smo prije nekih 10-tak godina u županiji cijepili i do 15.000 osoba.

Iz prijava oboljelih od gripe vidljivo je kako najveći broj oboljelih je u dobnoj skupini od 30-64 godina (radno aktivno stanovništvo), a koje se i najmanje cijepi protiv gripe, kao i djece mlađeg uzrasta.


Podijeli ovaj članak

Submit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn