Župski portal - zupcica.hr

http://www.zupcica.hr/images/slike/moduli/tz-brosura1.jpg
 
http://www.zupcica.hr/images/slike/moduli/tz-brosura1.jpg http://www.zupcica.hr/images/slike/moduli/tz-brosura1.jpg http://www.zupcica.hr/images/slike/moduli/tz-brosura1.jpg

Župski portal - zupcica.hr koristi kolačiće (cookies) kako bi pružio bolje korisničko iskustvo, prilagodio funkcionalnost stranice i prikaz sustava oglašavanja. Koristeći našu stranicu slažete se s korištenjem kolačića.

Opći uvjeti korištenja

Prihvaćam

Ministar i biskup potpisali Zapisnik o vraćanju dijela crkvenih matičnih knjiga Biskupiji

Ministar uprave Ivan Malenica i dubrovački biskup mons. Mate Uzinić potpisali su danas u Biskupskom ordinarijatu Zapisnik o primopredaji crkvenih matičnih knjiga, a potpisivanju su nazočili župan Nikola Dobroslavić i zamjenik župana Joško Cebalo.

Potpisivanjem ovog Zapisnika Republika Hrvatska vratila je Dubrovačkoj biskupiji dio crkvenih matičnih knjiga oduzetih nakon Drugog svjetskog rata pa se tako Biskupiji preko Ureda državne uprave Dubrovačko-neretvanske županije vraća 220 knjiga, od toga 199 matica i 21 knjiga ostale evidencije.

Naime, Katolička Crkva u Hrvatskoj službeno je započela s vođenjem matičnih knjiga još u 16. stoljeću i župnici su takve matične knjige vodili na latinskom jeziku u narativnom obliku sve do prve polovice 19. stoljeća, kada je austrijska vlada 1816. godine u Dalmaciji uvela tabelarni sustav. Od tada su župnici usporedno vodili dvije vrste matice, jedne na latinskom jeziku u narativnom obliku te druge na talijanskom, a kasnije na hrvatskom jeziku u tabelarnom obliku, koje su bile oduzete Katoličkoj Crkvi u Hrvatskoj nakon završetka Drugog svjetskog rata, a za koje je početkom 21. stoljeća pokrenut proces njihova povrata.

Dubrovačka biskupija 2004. godine je obnovila samostan sv. Klare i u njegovom istočnom krilu smjestila i adekvatno opremila spremište arhiva u kojemu se danas, uz ostalo gradivo, čuva i 1207 matičnih knjiga i knjiga stanja duša.

Potpisivanju su nazočili i državna tajnica u Ministarstvu uprave Josipa Rimac, predstojnik Ureda državne uprave u Dubrovačko-neretvanskoj županiji Baldo Pušić, vikar don Ante Burić te djelatnici Arhiva Biskupije.


Podijeli ovaj članak

Submit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn