Subota, 20 Travanj 2024
Festival Mediteranskog Filma Split u Dubrovniku; Sa splitskih Bačvica u dubrovačko kino Jadran

Festival Mediteranskog Filma Split u Dubrovniku; Sa splitskih Bačvica u dubrovačko kino Jadran

Najveća ljetna filmska festa na otvorenom, već dugi niz godina,svakako je „Festival Mediteranskog Filma Split“ koji se već trinaesti put održava na splitskim Bačvicama. Kao što bi organizatori rekli „Nema lita bez FMFS-a“ pridružili su im se i dubrovački Kinematografi. Tako će u nedjelju, 5. srpnja i u srijedu, 7. srpnja u Ljetnom kinu Jadran u isto vrijeme dok bude trajala projekcija na Bačvicama, Kinematografi Dubrovnik svojim filmoljupcima prikazati dva filmska naslova koja su ušla u splitsku selekciju.

Prva paralelna projekcija je francuska drama "Yalda, noć oprosta", pobjednik Sundancea, utemeljen na stvarnoj iranskoj TV emisiji u kojoj se odlučuje o životu ili smrti.

22-godišnja Iračanka Maryam osuđena je na smrt zbog ubojstva supruga Nassera (65). Prema iranskom zakonu, obitelj žrtve može dati oprosti i poštedjeti život ubojice, a jedina osoba koja može spasiti Maryam je Nasserova kćer Mona - sve što treba učiniti je pojaviti se u popularnoj TV emisiji uživo gdje će odluku donijeti pred milijunima gledatelja. Stvarna iranska TV emisija inspirirala je film koji je osvojio glavnu nagradu žirija na ovogodišnjem Sundance Film Festivalu.

Pravu mediteransku atmosferu donosi druga paralelna projekcija, talijanski film "Mračne priče" koji je u Berlinu osvojio Srebrnog medvjeda za scenarij.
Vruće i sparno ljeto u predgrađu Rima. Vrijeme sporo prolazi u stambenom naselju u kojem se nikada ništa ne događa. Naizgled normalnu zajednicu tiho nagriza frustracija stanovnika koji bi željeli bolji život, svjesni da im je status srednjeg sloja kojem su se nadali izvan dosega. Fokus filma prebacuje se na odnose i aktivnosti djece dok naselje obavija tajanstveni osjećaj neizvjesnosti…