Ispiši ovu stranicu
Župa dubrovačka po prirodnom prirastu u 2019. godini na drugom mjestu među svim općinama u Hrvatskoj

Župa dubrovačka po prirodnom prirastu u 2019. godini na drugom mjestu među svim općinama u Hrvatskoj

Prema podacima Državnog zavoda za statistiku Republike Hrvatske Župa dubrovačka je u 2019. godini imala drugi prirodni prirast među svim općinama u Hrvatskoj. Sa 114 rođenih i umrlih 65 naša Općina ima prirodni Prirast od 49, a ispred nje se na 50 nalazi jedino općina  Podstrana u Splitsko-dalmatinskoj županiji.

Kada se u statističke podatke uključe i gradovi, tada Župa dubrovačka s gradom Metkovićem dijeli treće mjesto, a prvi je grad Solin s prirastom od 53.

U Župi je u prošloj godini sklopljeno 47 brakova, a statistika bilježi i jednu rastavu braka.

Izvor podataka o rođenim i umrlim osobama te sklopljenim brakovima jesu državne matice rođenih, umrlih i vjenčanih koje vode matičari za svako matično područje, a o razvedenim brakovima jesu registri i spisi općinskih sudova nadležnih za razvod braka, a prikupljaju se na Statističkom izvještaju o razvedenom braku.

Stopa prirodnog prirasta u 2019. u Republici Hrvatskoj bila je negativna i iznosila je -3,9 (-15 659 osobe). Negativno prirodno kretanje pokazuje i vitalni indeks (živorođeni na 100 umrlih), koji je iznosio 69,8. U svim županijama bio je negativan prirodni prirast, a najveći negativan prirodni prirast bio je u Primorsko-goranskoj županiji, i to -1 689 uz vitalni indeks od 54,9.
 
Pozitivan prirodni prirast bio je u 50 gradova/općina, a negativan je bio u 497 gradova/općina i Gradu Zagrebu, dok je 8 gradova/općina imalo nulti prirodni prirast.