Srijeda, 24 Travanj 2024
Dramski program 72. Ljetnih igara; "Glava lava" premijerno u petak na igralištu pod Minčetom

Dramski program 72. Ljetnih igara; "Glava lava" premijerno u petak na igralištu pod Minčetom

Premijera predstave Glava lava Ivana Salečića u adaptaciji Marijane Fumić i režiji Aide Bukvić te izvedbi Festivalskog dramskog ansambla na programu je 72. Dubrovačkih ljetnih igara u petak, 20. kolovoza na igralištu ispod Minčete. Tim povodom u Festivalskoj palači održana je konferencija za medije na kojoj su govorili pisac romana Ivan Salečić, redateljica Aida Bukvić, dramaturginja Marijana Fumić, intendantica Igara Dora Ruždjak Podolski i Josipa Vodenac, direktorica Poslovnog centra Dubrovnik i južna Dalmacija OTP banke, donatora predstave.

Glava lava progovara o Dubrovniku kao o mjestu sudara bremenite povijesti i burleskne tranzicije. Radi se o adaptaciji istoimenog romana prvijenca Ivana Salečića u kojem autor isprepliće dvije priče, progovarajući o suvremenom Dubrovniku, kao i onom iz prošlih vremena, s naglaskom na povijesti obitelji Gundulić. Salečić je kreirao jedinstvenu romanesknu cjelinu u kojoj sužive fikcija i fakcija, a naši fantazmi o veličajnoj prošlosti razbijaju se o surove zidine svakodnevice. Recentne gorko-humoristične peripetije oko kupovine i restauracije stana u staroj gradskoj jezgri nadopunjuju se zavodljivom i zanimljivom poviješću Grada nad kojim lebdi zloguki usud Velike trešnje.

– Odluku o postavljanju ovog romana donijeli smo moj pomoćnik za dramski program Saša Božić i ja pred dvije godine, uzevši u obzir iznimnu relevantnost tog djela za dubrovačku sredinu. Mar s kojim je Ivan Salečić proučio povijesne fakte i pretočio ih u fikciju, odnosno stvorio prostor kreativnog izričaja, posebno je dojmljiv. Ovaj roman je dospio u prave ruke, prvo dramaturginje Marijane Fumić koja ga je izuzetno uspješno prevela u kazališni medij, a potom redateljici Aidi Bukvić, kapetanici ove predivne umjetničke posade, kako autorskog tima, tako i izuzetnih glumaca Festivalskog dramskog ansambla – rekla je između ostalog intendantica Dora Ruždjak Podolski.  

Uz redateljicu Aidu Bukvić i dramaturginju Marijanu Fumić, autorski tim čine scenograf Ivo Knezović, za scenski pokret zadužena Blaženka Kovač-Carić, kostimografkinja Mirjana Zagorec, oblikovatelj svjetla Martin Šatović i autor glazbe Maro Market. Asistentica redateljice je Antonela Tošić, a asistent scenografa Pietro Boban koji potpisuje slikarske radove, dok je autor kiparskih radova Timo Škrlec. Festivalski dramski ansambl čine Amar Bukvić u ulozi Ivana, Iva Kraljević kao Vanja, Jadranka Đokić kao Laima i Nika Gundulić, Dražen Šivak u ulozi Šeha, Branimir Vidić – Flika kao Nikša, Doris Šarić-Kukuljica kao Profesorica i kao Luce, Maro Martinović koji igra Ivana Gundulića, Romano Nikolić i Marin Klišmanić kao njegovi sinovi Šiško i Mato, dok im sestru Dživu Gundulić igra Veronika Mach, a Katu Gloria Dubelj. Savjetnik za govor bio im je Maro Martinović.

– Biti tradicionalni donator Dubrovačkih ljetnih igara, koje su zaslužne za razvoj i prepoznatljivost dubrovačke i hrvatske kulture u cjelini, za OTP banku predstavlja osobitu čast. Pod tradicionalni donator mislim na razdoblje dugo gotovo tri desetljeća. Raduje nas što i ove godine podupiremo djelo koje govori o suvremenom Dubrovniku, kao i Dubrovniku iz prošlih vremena, s naglaskom na povijest obitelji Gundulić. Vjerujem da ćemo i u godinama koje slijede biti dijelom Dubrovačkih ljetnih igara – kazala je Josipa Vodenac, direktorica Poslovnog centra Dubrovnik i južna Dalmacija OTP banke, prilikom uručenja donacijskog čeka vrijednosti 180.000,00 kuna intendantici Igara Dori Ruždjak Podolski.

Premijera Glave lava održat će se u petak, 20. kolovoza na igralištu pod Minčetom, a još četiri izvedbe na rasporedu su 21., 22., 23. i 24. kolovoza. Izvedbe su u 21:30 sati s izuzetkom 22. i 24. kolovoza kada je planirani početak u 22:00 sata. Ulaz publike je s Vrata od Buže.

Ulaznice su dostupne online na mrežnim stranicama festivala www.dubrovnik-festival.hr te putem platforme www.ulaznice.hr, ali i na blagajni u Festivalskoj palači (Od Sigurate 1) koja je otvorena svakim danom od 9:00 do 21:30 sati. Uz kupnju Mastercard® i Maestro® karticama ostvaruje se 10% popusta.

Programi 72. Dubrovačkih ljetnih igra nositelji su certifikata sigurna okupljanja kojim se potvrđuje da će događanje biti organizirano sukladno važećim odlukama i preporukama nacionalnog i lokalnog stožera Civilne zaštite te preporukama Svjetske zdravstvene organizacije na kojima prisutne osobe nisu dužne predočiti EU digitalne COVID potvrde, što podrazumijeva održavanje fizičke distance od jednog sjedećeg mjesta uz obvezno nošenje maski.