Nedjelja, 29 Studeni 2020
Domagoj Kristović kroz povijesnu šetnju po Brgatu upoznao Župljane s bogatom brgatskom prošlošću (FOTO)

Domagoj Kristović kroz povijesnu šetnju po Brgatu upoznao Župljane s bogatom brgatskom prošlošću (FOTO)

Jučer se na Brgatu u organizaciji župskog arheologa i profesora povijesti Domagoja Kristovića i Facebook stranice Heritage_zupadubrovacka dogodila prva organizirana šetnja koja je za cilj imala upoznati se s bogatom brgatskom prošlošću. Ispred stare crkve svete Ane i iznad ostataka higijensko-sanitarnog kompleksa nekadašnje carinarnice Dubrovačke Republike - lokve koja je služila za raskuživanje stoke koja je dolazila iz unutrašnjosti, okupilo se oko stotinu ljudi koji su po prvi put na ovaj način prošetali Župom.

- Nakon kompleksa nekadašnje carinarnice šetnja nas je dalje odvela do ruševina crkve sv. Petra koja se nalazi iza današnje područne škole.  Nastavili usponom na utvrdu Tumbu koju je Dubrovačka Republika izgradila u 15. stoljeću, a izgrađena je uz stari karavanski put koji je povezivao priobalje s unutrašnjošću, te je biser brgatske kulturne baštine.

Arheološka istraživanja su pokazala zanimljive rezultate, a bitka kod Tumbe 1451. je ušla u povijest kao posljednja bitka Dubrovačke vojske, koja do kraja svog postojanja sve svoje sporove rješava diplomacijom.

Šetnju smo nastavili prema prapovijesnim gomilama u Rajčevićima. Gomile su bile takozvani. grobni humci u koje su pokapani prapovijesni ljudi. Posjetili smo i crkvu sv. Ivana Krstitelja iz 13-14 stoljeća, a našu šetnju završili ispred talijanskog bunkera u Bratitovu.

Hvala svima koji ste došli. Izbrojano Vas je 92 koji ste šetali Brgatom i upoznavali se s bogatom prošlošću. Što reći nego da sam sretan i ponosan što ste došli i vidimo se na jesen kad malo zahladni u novim šetnjama našom lijepom Župom - poručio je Domagoj Kristović.

Dio ugođaja s ove prve povijesne šetnje dijelom Župom donosimo u fotogaleriji, zahvaljujemo Đivu Purinu na lijepim slikama koje nam je ustupio.Foto: Đivo Purin