Utorak, 01 Prosinac 2020
"Treći ključ" Vedrana Mezeia; Roman čiji su glavni likovi svjedoci Velike trešnje – potresa iz 1667. (FOTO/VIDEO)

"Treći ključ" Vedrana Mezeia; Roman čiji su glavni likovi svjedoci Velike trešnje – potresa iz 1667. (FOTO/VIDEO)

Drugi roman Vedrana Mezeia "Treći ključ" predstavljen je večeras na taraci ljetnikovca u Beterini, mjestu oko kojega se odvija veći dio radnje ovog romana. Uz Vedrana, roman su predstavili povjesničar umjetnosti Ivan Viđen i Katarina Barović voditeljica općinskog odsjeka za društvene djelatnosti i kulturu.

Treći ključ je izmišljena priča koja usporedno prati dvije radnje vezane za  Grad i Župu dubrovačku, a veći dio romana se odvija u Mlinima s posebnim naglaskom na ljetnikovac Bettera, pa je kroz različite događaje predstavljen povijesni prikaz ovog vrlo zanimljivog i nepravedno zapostavljenog lokaliteta.

- Vedran svoju izmišljenu priču stavlja u činjenični niz povijesnih događanja ispričanih na pojednostavljen način i začinjen anegdotama koje se lako pamte. Za vrijeme njegovog rada na knjizi najviše smo razgovarali o tim činjenicama kako bi sadržaj priče bio realan u vremenu u kojem se radnja događa u polovici 17. stoljeća. Priča romana jest izmišljena, ali tko uzme knjigu u ruke neće pročitati nešto krivo, same činjenice koje se spominju kao okvir radnje su povijesno točne - rekao je povjesničar umjetnosti Ivan Viđen.

Tako su povijesnom dijelu romana glavni likovi svjedoci najtragičnijeg događaja u povijesti Dubrovačke Republike – potresa iz 1667. godine, dok moderni dio donosi priču o dvoje mladih ljudi koji kroz svoju kratku ljetnu avanturu otkrivaju zanimljivosti iz dubrovačke povijesti.

- Kad su me pitali što je tema ove knjige nisam reći o čemu knjiga uopće govori, jeli riječ o slobodi, pravima žena, prošlosti i sadašnjosti ... toliko je isprepletenih suvremenih događanja do najranijih povijesnih činjenica - rekla je Katarina Barović te zamolila autora da iz prve ruke objasni o čemu knjiga govori.

- Sigurno da je knjiga dijelom povijesna, ali ja mislim da to nije njezina glavna tema, barem to meni nije bila namjera. Odnos prema Velikoj trešnji, potresu iz 1667. godine mi je jako zanimljiv jer se tu krije jako puno nevjerojatnih detalja koji su meni jako zanimljivi za ispričati priču. Ono što je glavna tema je propitivanje slobode, što sloboda nama znači danas a što je značila nekad. Ako bi tražili sinonim jednu riječ kojom bi opisali naš Grad to bi sigurno riječ sloboda. Naravno ona nije vrijedila za sve, ovisila je o društvenom položaju, statusu i svemu drugom. U jednom ulomku uvoda knjige koji je napisala Lidija Crnčević piše da je ovo knjiga nakon koje poželimo biti bolji ljudi. To je bio moj glavni motiv i ako nakon ove knjige netko poželi biti bolji čovjek to je to, to je onda za mene glavna tema ove knjige - odgovorio  Vedran Mezei.

Promociju knjige "Treći ključ" je pratilo i stručno predavanje o ljetnikovcu Bettera u Mlinima kroz koje je povjesničar umjetnosti Ivan Viđen nazočnima prikazao povijest ovog ladanjskoga zdanja.

Predavanje Ivana Viđena možete pogledati u videoprilogu ŽUTV-a.

Za glazbeni program tijekom ovog događaja se pobrinula Lingua Franca, a organizirana je i Kušnja vina vinarije Crvik.

Knjiga je izašla iz tiska krajem rujna u izdanju izdavačke kuće Ibis grafika iz Zagreba, a njezino objavljivanje pomogli su Općina Župa dubrovačka, Turistička zajednica općine Župa dubrovačka i Kopun d.o.o.


Video sadržaj

  • Video sadržaj