Srijeda, 24 Travanj 2024
Četvrtak od poklada - Ove godine nažalost bez tradicionalnog druženja župskih maškara uz šporke makarule

Četvrtak od poklada - Ove godine nažalost bez tradicionalnog druženja župskih maškara uz šporke makarule

Četvrtak od poklada dan je druženja župskih maškara koji će ove godine zbog poznatih razloga nažalost proći bez tradicionalne večere od šporkih makarula na koju domaćin povorke na Ultimi utorak po običaju uz predstavnike svih župskih karnevala poziva i  predstavnike Općinske vlasti i medija, te sponzore maškaranih događanja.
 
Večeru od šporkih makarula i druženje karnevalista uvela je 2000. godine tada vrlo aktivna Udruga karnevala Župe dubrovačke kako bi oživila običaj maškaravanja na Četvrtak od poklada. Ideja je bila uz druženje župskih maškara, na simboličan način predajom barjaka UKŽD-a obilježiti predaju domaćinstva karnevalskih događanja. Tako su se te već davne 2000. godine predstavnici župskih karnevala okupili u Mlinima kod domaćina iz 1999. Mlinarskog karnevala, te se zajedno uputili na Rijeku u Bendiša gdje je održana prva večera od šporkih makarula i barjak udruge predali Riječkom krnevalu.

Primopredaju karnevalskog barjaka i večera od šporkih makarula je vremenom postala tradicija i novi karnevalski običaj, a u domaćinstvu, karnevalske povorke i maškaranih događanja u Župi su se redom izmjenjivali Postranjski, Mlinarski, Riječki, Plajski i Brgatski karnevo. Zadnjih nekoliko godina organizaciju večere i ovaj novi karnevalski običaj nastavilo je njegovati organizacijski odbor Župskog karnevala.

slika; Primopredaja barjaka UKŽD-a u Vrelu 2014. godine - iz arhive portala