Ispiši ovu stranicu
Svim majkama, našim dragim čitateljicama čestitamo Majčin dan, blagdan u čast majki і majčinstva

Svim majkama, našim dragim čitateljicama čestitamo Majčin dan, blagdan u čast majki і majčinstva

Druga je nedjelja u svibnju već tradicionalno posvećena majkama. Majčin dan,  blagdan u čast majki і majčinstva  kroz povijest se u različitim se oblicima obilježavao u mnogim zemljama diljem svijeta, ali je status blagdana prvi puta dobio u Sjedinjenim Američkim državama. Danas se slavi u više od pedeset zemalja u svijetu.  Kaže se da je od svih ljubavi na zemlji ona majčina najvjernija slika Božje ljubavi.

Blagdan je uspostavljen u zapadnom svijetu u 20. stoljeću, a kao osnivač današnjeg Majčinog dana spominje se Anna Marie Jarvis. Onа је 12. svibnja 1907. u nedjelju nakon druge godišnjice smrti svoje majke osnovala Memorial Mothers Day Meeting i s 500 bijelih karanfila izrazila svoju ljubav prema preminuloj majci koja se tijekom američkog Građanskog rata brinula za ranjenike bez obzira na kojoj strani sukoba su se nalazili. Karanfile je u mjesnoj crkvi dijelila drugim majkama. Posvetila se inicijativi za osnivanje službenog državnog praznika u čast majki, pišući pisma političarima, gospodarstvenicima, svećenicima і ženskim udrugama. Već 1909. majke 45 američkih država počinju slaviti svoj blagdan.

Prvu proslavu „Majčinog dana“ u Hrvatskoj nagovijestio je 15. svibnja 1927. Katolički list, no gdje je i kako proslava održana nema podataka. Poznato je da je brigu o proslavi preuzela „Hrvatska katolička ženska sveza“ i to tako da su svi članovi taj dan prikazali svetu misu za svoju majku, a u svim su se crkvama trebale održati propovijedi na temu majka, a i predavanja u društvima i školama. Od tada proslava postaje tradicionalna, a obilježavala se drugu nedjelju u svibnju.

Drage mame, sretan Vam Majčin dan, blagdan u čast majki і majčinstva