Ispiši ovu stranicu
Počinje program "Šetnje kroz povijest Mlina", u ponedjeljak vođen na hrvatskom jeziku

Počinje program "Šetnje kroz povijest Mlina", u ponedjeljak vođen na hrvatskom jeziku

U organizaciji TZO Župa dubrovačka u ponedjeljak s početkom u 19:00 sati organizirat će se "Šetnje kroz povijest Mlina", program će biti vođen na hrvatskom jeziku, a vodit će Vas Vedran Mezei autor knjige Treći ključ.

- Pozivamo ljubitelje povijesti, umjetnosti, turističke djelatnike, privatne iznajmljivače kao i sve zainteresirane da nam se pridruže. Kako bismo lakše „zakoračili u prošlost“, najprije ćemo se ukratko upoznati sa sadržajem romana "Treći ključ" čija se radnja velikim dijelom odvija na obližnjim povijesnim lokalitetima, kao i s osnovnim informacijama o povijesti Grada i Dubrovačke Republike. Potom slijedi obilazak mjesta u kojem ćemo predstaviti župnu crkvu svetog Ilara i govoriti o velikom potresu iz 1667. godine. Dolaskom ispod platana u Mlinima upoznat ćemo pobliže povijest samoga mjesta, a kroz priču o crkvici svetog Roka bit će riječi o brojnim epidemijama kuge koje su prošlih stoljeća harale Republikom.

Posjetitelji će imati priliku ući u crkvicu nakon čega se šetnja nastavlja obližnjom plažom. Ondje ćemo govoriti o boravku svetog Ilara u Mlinima i legendi da je upravo na tom mjestu ovaj svetac ubio zmaja Boaza koji je u to vrijeme živio u špilji Šipun u Cavtatu. Po dolasku u Beterinu govorit ćemo o bogatim pučanima Dubrovačke Republike kao i o rusko-crnogorskoj opsadi Dubrovnika iz 1806. godine kada je ljetnikovac Bettera opljačkan i zapanjen. Posljednje odredište „Povijesnih šetnji kroz Mline“ jest upravo ovaj ljetnikovac. Na toj lokaciji posjetitelji će saznati detalje o povijesti ladanjskog zdanja, a pored priča o seansama prizivanja duhova koje su se tamo navodno odvijale, najviše će biti govora o Ruđeru Boškoviću, zasigurno najslavnijoj povijesnoj ličnosti koja je ondje boravila - navodi se u pozivu na ovaj događaj.

Od 17. srpnja svake subote do kraja kolovoza "Šetnje" će biti organizirane na engleskom jeziku.

Događaj je besplatan za sve posjetitelje.