Utorak, 16 Travanj 2024
Udruga DEŠA Dubrovnik organizirala panel raspravu "Poduzetništvo po mjeri održivog razvoja"

Udruga DEŠA Dubrovnik organizirala panel raspravu "Poduzetništvo po mjeri održivog razvoja"

U sklopu projekta „SUSTINEO – Suradnjom, sudjelovanjem, istraživanjem i edukacijom za održivost“, te projekta “Start-up Nacija: Hrvatska Tematska mreža za razvoj poduzetništva i samozapošljavanja”, u ponedjeljak 25. travnja 2022. u Dubrovniku, udruga DEŠA Dubrovnik organizirala je panel raspravu „Poduzetništvo po mjeri održivog razvoja“.  Na raspravu su se odazvali ključni lokalni dionici lokalne zajednice te sudjelovali u raspravi i razmjeni iskustava, potreba lokalne zajednice i ciljnih skupina, održivosti poslovanja u kriznim vremenima te daljnjim planovima za održiv razvoj lokalne zajednice u skladu sa Agendom 2030. Poseban fokus stavljen je na Osmi cilj održivog razvoja - promicati kontinuiran, uključiv i održiv gospodarski rast, produktivnu i u punom radnom vremenu zaposlenost i dostojanstven rad za sve.
 
Raspravu je otvorila panelistica Slavica Grkeš, predstavnica Dominium travel d.o.o. na temu izazovi start-up/samozapošljavanje i poduzetništva u zakonodavnim okvirima, a posebno se osvrnula  bogato iskustvo na tržištu samozapošljavanja i rada u kriznim vremenima te zaključila kako poduzetnicima, osobito ženama, nije potrebno puno da bi radile, stvarale nove vrijednosti za zajednicu i opstale.
 
Predstavnik Inicijative TUP urbana četvrt  Krešimir Glavinić kroz svoje izlaganje "Doprinos Start up-ova održivom razvoju" , izložio je način umrežavanja svih korisnika TUP-a, te razloge za udruživanje u inicijativu. Ujedno u svom izlaganju iznio je sve usluge koje obrtnici i trgovačka poduzeća u sklopu inicijative nude, a  prvenstveno su fokusirane na domaće stanovništvo i njihove potrebe.
 
Zadnja panelistica Maja Weisglass iz ZEF-a u svom izlaganju istaknula je važnost mjerenja i praćenja društvenog utjecaja poduzeća, edukacije potrošača o načinu prepoznavanja društvenih poduzetnika, odnosno izrade nefinancijskih izvještaja putem postojeće metodologije Economy for the Common Good (ECG), koji osim kvantificiranja društvenog utjecaja donosi i preporuke za daljnje poboljšanje poslovanja i upravljanje rizicima.
 
Opći cilj projekta SUSTINEO, koji ODRAZ – Održivi razvoj zajednice iz Zagreba provodi u suradnji s 10 partnerskih organizacija, je povezivanje i umrežavanje udruga, lokalne samouprave i visokoobrazovnih institucija te jačanje kapaciteta za zajedničko djelovanje u provedbi održivog razvoja. Projektom se želi utjecati na donošenje kvalitetnih javnih politika i provedbu održivog razvoja u RH na svim razinama. Između ostalog, u okviru projekta provest će se tri istraživanja, napraviti analiza javnih politika povezanih s održivim razvojem te uspostaviti Mreža za lokalni održivi razvoj SUSTINEO.


Opći cilj projekta Start up nacija koji provodi GTF u suradnji sa 10 partnerskih organizacija je jačanje kapaciteta organizacija civilnoga društva za postizanje učinkovitog dijaloga s javnom upravom socijalnim partnerima i visokoobrazovnim institucijama u oblikovanju i provođenju reformi, te jačanje socijalnog dijaloga u kontekstu kreiranja boljih uvjeta rada s naglaskom na sezonske poslove dok je specifični cilj komponente 1 u okviru koje je projekt odobren, razvijanje dijaloga i jačanje suradnje između organizacija civilnog društva, jedinica lokalne i regionalne samouprave, socijalnih partnera i visokoobrazovnih i znanstvenih institucija s ciljem kreiranja poticajnog okruženja koje će doprinijeti stvaranju kvalitetne suradnje u tematskim područjima od interesa za Republiku Hrvatsku.

  • Autor: Župski portal - zupcica.hr