Ponedjeljak, 23 Studeni 2020
Nazdravlje Vam Badnji dan - Kako se dan uoči Božića u Župi obilježavao nekad

Nazdravlje Vam Badnji dan - Kako se dan uoči Božića u Župi obilježavao nekad

Badnji dan, posljednji dan Adventa (Došašća), dan neposredne pripreme za Božić. Katolička crkva post ne smatra obveznim, ali na današnji dan se tradicionalno posti. Običaj kolendavanja stara tradicija dubrovačkog kraja koja se, srećom, očuvala do današnjih dana. Kolendom, koja, na današnji dan, 24. prosinca, Badnju večer ispuni pjesmom i veseljem, obitelji, prijateljima, znancima i sugrađanima čestitamo radosni blagdan Božića.

Iako je Župa već danima okićena, u djelu obitelji je ostao običaj kićenja bora ili jelke na današnji dan. Vestiti i svečane haljine i đir Stradunom odavno zamijenili ugođaj zadimljenih komina, ipak dio župskih obitelji još uvijek njeguje običaj unošenja Badnjaka okićenog kiticom ružmarina, masline i lovorike.

Kako je to bilo nekad, govori nam tekst pokojne Anke Duper prema običaju koji je ispričao pokojni Pavo Klešković objavljen na stranici Sjećanja i običaji iz mog kraja - anka.duper.org   27. prosinca 2008. godine

"Dan uoči Božića posti se pa se jede samo zelen i riba a malo imućniji mogu kupiti i bakalar.
Bakalar se kišao u vodi cijeli dan i noć, onda bi se tukao drvenim batom da omekša, tada bi se očistio od ljuski te kuhao s patatama. Ocijedi se voda dodaju začini, sjeckani petrusin, sol papar, česan i maslinovo ulje. Jede se lešo. Popodne su se prigale prikle.

Popodne je domaćin kitio kuću kiticom od rusmarina, masline i lovorike. Usjeko bi i badnjak pa i njega na isti način okitio. Badnjak je grana od duba ravna i duga oko metar, a široka u promjeru oko deset cm. Prilikom unošenja badnjaka u komin postupilo se ovako: muški član obitelji, domaćinov brat ili najstariji sin, dolazio je s okićenim drvom a na pragu od kuhinje čekao je domaćin. Tu su prisutni i ostali ukućani.
Domaćin dočekiva pridošlicu s badnjakom, a u ruci mu dvolitra vina na boci jabuka. Kada ovaj stupi na prag domaćin ga dočekuje: “dobro ti veče badnjače”, a ovaj odgovara: “dobro ti Bog dao”. Ovaj koji dolazi s drvom tada prelazi preko praga i govori:

“prvom pomozi nam Bože”, te ide korak dva pa opet: “drugom hoće pomoć njegova”, opet ide prema ognjištu stavlja badnjak na vatru te govori: “trećom dobrom srećom”.

Tada domaćin poškropi badnjak vinom, pospe pšenicom, blagoslovi vodom krštenom i potkadi tamjanom. Onda nazdravi bocom vina i kaže: “nazdravlje ti badnjače”, te se napije iz boce, a tada svi ukućani popiju po malo vina iz boce po starini, a najzadnje žene. Tada se ide blagoslovit kuću i štalu, po kući se pospe pšenica, a sve se škropi vodom krštenom i kadi tamjanom. Prilikom blagoslova domaćin je govorio: “Bože udijeli da nam žito dobro rodi i živina da se plodi, a mi braćo zdravo i veselo.

Na veče se okitio borić ili lijepa somina. Domaćica kuha svinjsku glavu i kobasicu za sutra
."

Nazdravlje Vam Badnji dan !