Ispiši ovu stranicu
Podizanjem barjaka i puštanjem golubica otvorena 1048. Festa sv. Vlaha  (FOTO/VIDEO)

Podizanjem barjaka i puštanjem golubica otvorena 1048. Festa sv. Vlaha (FOTO/VIDEO)

U nazočnosti velikog broja vjernika kao i poštovatelja dubrovačke tradicije  pred zbornom crkvom dubrovačkog Parca otvorena je 1048. Festa sv. Vlaha, zaštitnika Grada Dubrovnika i Dubrovačke biskupije.

Dubrovački biskup mons. Mate Uzinić u svom obraćanju je govorio o tome kako smo postali stara Crkva, dotaknuo se demografske slike te u primjeru sv. Vlaha potražio neke odgovore. Podsjetio je i kako Crkva danas proslavlja Dan života, a u ovoj godini je posebno posvećena starijim osobama, međugeneracijskoj solidarnosti i poslanju djedova i baka.

Svetoga Vlaha zamišljamo kao starog i dobrog starca, kazao je biskup. On jest star, ima preko 1700 godina, ali nije ostario. „A nije ostario zato što je prignut nad ovaj Grad i njegove stanovnike“, ustvrdio je. Nije se pretočio u kameni kip bez osjećaja, kako ga se prikazuje, nego je prisutan u životu svakog od nas, svakog stanovnika ovoga Grad, šteta ovim ulicama i čini ovaj grad posebnim Gradom.

„Naš sv. Vlaho je star, ali je uvijek i mlad. Jer je njegovo nadahnuće evanđelje. Onaj kojeg nasljeduje i svjedoči 1048. godina ovom Gradu je Isus Krist“, istaknuo je biskup.

Mi smo stara Crkva, ustvrdio je biskup Uzinić i potaknuo okupljene na promišljanje o tome jesmo li postali ostarjela Crkva. Ne u smislu da je na misama više starijih nego mlađih nego u jednom drugom smislu. „Ostarjela Crkva je ona koja je prignuta nad samu sebe, koja se začahurila u svojim tradicijama, koja nije sposobna otvorenim očima gledati svijet i vrijeme u kojem živi i čitati znakove vremena u svijetlu evanđelja Isusa Krista, koja nije sposobna osluškivati Duha Svetoga i osluškujući Duha Svetoga biti u službi ljudi koji sada žive i ovog našeg vremena“, poručio je biskup Uzinić.

Mi smo star narod i staro društvo, nastavio je biskup. I Europa je stara i pomalo ostarjela. Ovdje više mislim na činjenicu da nas je sve manje. To je potkrijepio nekim primjerima te se upitao zašto smo ostarjeli. „Zato što su nam možda neki drugi interesi bili ispred onoga prignuti se, darovati se, služiti.“

Poželio je na kraju svima da nam sv. Vlaho ponovo zasja, i svojim primjerom i svojim zagovorom, da ne bi, iako stari bili ostarjeli, nego da bi se stavili u služenje drugima, u ljubavi. To je činio sv. Vlaho dok je bio živ, a onda čini već 1048. godina za ovaj grad i ove ljude. Tako je prije njega činio Isus Krist kojega je on slika i primjer, zaključio je biskup Uzinić. Rektor zborne crkve sv. Vlaha mons. Toma Lučić pročitao je, na njemu svojstven zanimljiv način, čestitke i pozdrave za Festu pristigle ne samo s kopna nego i s mora. Djeca u narodnim nošnjama prinijela su darove na blagoslov, među kojima su bile i bijele golubice. Nakon blagoslova biskup je otvorio crvenu košaru iz koje su bijele golubice poletjele u slobodu, na radost svih prisutnih.

Na otvorenje Feste pristigli su: Želimir Puljić, nadbiskup zadarski i predsjednik Hrvatske biskupske konferencije; Zdenko Križić, gospićko-senjski biskup i predvoditelj središnjeg misnog slavlja; Petar Palić, hvarski biskup i generalni tajnik HBK te Tomislav Rogić, šibenski biskup. Među vjernicima su bili svećenici, redovnici i redovnice, redovnički poglavari i poglavarice, izaslanici, predstavnici drugih religijskih zajednica.

Stigli su i državni dužnosnici na čelu s premijerom Andrejem Plenkovićem, županijski i gradski dužnosnici i predstavnici institucija iz cijele Hrvatske i mnogi drugi. Među njima je na otvorenju bio i gradonačelnik Mato Franković sa suradnicima. Kako Grad Dubrovnik na sv. Vlaha slavi svoj dan biskup im je čestitao Dan Grada.

Ovogodišnji festanjuli Ivica Đurđević – Tomaš i Ivica Vrlić podigli su barjak sv. Vlaha na standal ispred parčeve crkve, a okupljeni puk predvođen zborom otpjevao je Himan sv. Vlahu, čime je 1048. Festa sv. Vlaha otvorena.


Video sadržaj