Petak, 19 Travanj 2024
Turistička pristojba se smanjuje s 20 na 10 kuna, cijene PCR testiranja od ponedjeljka 650 kuna

Turistička pristojba se smanjuje s 20 na 10 kuna, cijene PCR testiranja od ponedjeljka 650 kuna

Ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac i župan Nikola Dobroslavić održali su u petak sastanak s predstavnicima turističkog sektora iz Dubrovačko-neretvasnke županije. Sastanku su nazočili i zamjenica gradonačelnika Dubrovnika Jelka Tepšić i zamjenik župana Joško Cebalo.

Razgovarali smo o prioritetnom cijepljenju, kao i dodatnim punktovima za antigensko testiranje. Tema sastanka je bila i oznaka ”Stay safe in Croatia” i načinima kako potaknuti turistički sektor na pribavljanje oznake i poštivanje svih epidemioloških mjera. Najvažnijij preduvjet za sezonu je da ”budemo zeleni”, da budemo sigurna destinacija i samim time pošaljemo poruku svima na emitivnim tržištima”, rekla je ministrica.
Odgovarajući na novinarski upit istaknula je kako se razgovaralo o prijedlozima smanjenja turističke pristojbe.
”Ide se u izmjenu Pravilnika i najvjerojatnije će se od 1. svibnja ići u smanjivanje. U Dubrovniku će se smanjivati s 20 na 10 kuna”, rekla je Brnjac te dodala kako su smanjene već turistička pristojba, turistička članarina i paušal za nautičare.

”Sve što radimo ovdje komuniciramo s emitivnim tržištima. Projekt “Stay safe in Croatia” izuzetno je dobro prihvaćen, jer svi žele znati koji se standardi i protokoli primjenjuju i poštuju, a svaki turist koji se nalazi u nekom hotelu može i sam provjeriti poštuje li se sve potrebno i poslati nama informaciju pridržavaju li se svi tih mjera u objektu”, rekla je ministrica Brnjac.
Župan Dobroslavić naglasio je kako je na sastanku usuglašeno kako je nužno postići imidž sigurne destinacije.
”Dogovorili smo se s Ministarstvom da cjepivo brže dolazi u našu županiju, ne više nego drugdje, ali da procjepljenost bude brža. Govorili smo o naletima zrakoplova na Dubrovnik. Još uvijek su planovi letova dobri, ali popunjenost nije i to moramo pratiti. Nastojat ćemo da tih letova bude što više. Ako to ne bude slučaj ići ćemo s inicijativom da se vožnja autocestom do Dubrovnika naplaćuje manje nego što je to sada slučaj, da se naplaćuje kao vožnja do čvorišta Zadar”, rekao je župan Dobroslavić.
Dodao je kako je dogovoreno sa zdravstvenim ustanovama koje vrše PCR testiranja da će cijena od ponedjeljka biti svuda jednaka i to 650 kuna, a za antigenski test cijena će biti 150 kuna.

”Svi naši turisti i oni koji rade u turizmu mogu komunicirati tu cijenu prema potencijalnim turistima”, rekao je župan Dobroslavić.