Ispiši ovu stranicu
Centar za karijere mladih Dubrovnik predstavio projekt Ujedinjene Generacije

Centar za karijere mladih Dubrovnik predstavio projekt Ujedinjene Generacije

Udruga Centar za karijere mladih Dubrovnik potpisala je Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za svoj, do sada, najveći projekt pod nazivom “Ujedinjene Generacije”. Riječ je o projektu kojem je cilj premostiti međugeneracijski jaz prisutan između umirovljenika, mladih, volontera i lokalnih udruga, odnosno omogućitikvalitetniji suživot i suradnju ovih skupina u gradu Dubrovniku.

 - Potpisivanje ugovora o bespovratnim sredstvima najbolja nam je čestitka za 5. rođendan udruge. Ovo je snažan vjetar u leđa za Centar za karijere mladih  Dubrovnik, no ono što je značajno jest to da je projekt „Ujedinjene Generacije“ vjetar u leđa cijeloj zajednici u kojoj djelujemo. Od okupljanja organizacija civilnog društva, preko suradnje sa stručnjacima do smjernica za strategiju ključnim institucijama stvaraju se cjelovita rješenja koja su i više nego potrebna društvu u kojoj djelujemo“- istaknuo je Marko Žmirak, predsjednik udruge Centar za karijere mladih.

U projektu sudjeluje 6 partnera koji će kroz sljedeće dvije godine provoditi brojne aktivnosti za umirovljenike, a oni su: Audiovizualni centar Dubrovnik, Udruga za razvoj civilnog društva Bonsai, ESN Dubrovnik, Udruga Sport i Zabava, Crveni Križ te plesni studio Stage. Partneri će tako prilagoditi program svojeg dosadašnjeg djelovanja, ali i dobiti priliku za proširenjem svojih djelatnosti, a po završetku provedbe nastaviti s dobrom praksom koju su stekli sudjelovanjem u programima i aktivnostima projekta.

Neke od planiranih aktivnosti su plesne radionice, tečaj francuskog jezika, radionice informatičko-tehnološke pismenosti, filmske večeri, aktivne šetnje kao i vodeni aerobik. Bit će prilike i za zabavne sadržaje kao što je boćarski turnir, a šira javnost će uživati u radijskom programu koji će izvoditi sami korisnici. Vrijedi istaknuti kako će, zahvaljujući programu „žive knjižnice“, u projektnim aktivnostima sigurno uživati i mlađi dionici društvene zajednice. Uz sve to, aktivnosti su besplatne, a provodit će se u skladu s mjerama.

Kako bi se programi uspješno proveli te kako bi se ostvario dugoročan cilj, potrebna je edukacija partnera za rad s krajnjim korisnicima za što će se pobrinuti Callidus – ustanova za obrazovanje odraslih. Do krajnjih korisnika doći će se prvenstveno kroz suradnju s Klubom 65+ Gradskog društva Crvenog križa Dubrovnik s kojim će se odrađivati najmanje jedna aktivnost mjesečno po završetku projekta.


Uz sve navedeno,Udruga Centar za karijere mladih Dubrovnik veliku važnost stavlja i na održivost koja će se ostvariti kroz nekoliko elemenata. Prvi je izradadetaljnih programa koji će služiti kao prijedlog za provedbu aktivnosti s ovom ciljnom skupinom. Drugi važan čimbenik održivosti jest provedba stručnog istraživanja o potrebama umirovljenika kao i marginaliziranosti ove ciljne skupine u našoj lokalnoj zajednici. Istraživanje će poslužiti za smjernice i prijedlog izrade strategije za umirovljenike. Tako će rezultati projekta i smjernice biti predstavljeni gradskoj upravi i upravnim odjelima nadležnima za ovu skupinu.

Projekt traje 24 mjeseca, s ugovorenim iznosom od 1.962.257,96 HRK, od čega je 85 posto(1.667.919,27 HRK) financirano iz Europskog socijalnog fonda, a 15 posto iz Državnog proračuna Republike Hrvatske (294.338,69 HRK).