Ispiši ovu stranicu
Županija izdvojila 1,7 milijuna kuna u poticajne mjere za zdravstvene radnike

Županija izdvojila 1,7 milijuna kuna u poticajne mjere za zdravstvene radnike

Župan Nikola Dobroslavić potpisao je u srijedu u dubrovačkoj Gradskoj vijećnici s predstavnicima zdravstvenih ustanova s područja Dubrovačko-neretvanske županije Ugovore o sufinanciranju poticajnih mjera za zdravstvene radnike u zdravstvenim ustanovama na području Dubrovačko – neretvanske županije za 2021 godinu.

Potpisivanju su nazočili i zamjenici Žaklina Marević i Joško Cebalo te pročelnica UO za društevene djelatnosti Jelena Dadić, a vrijednost ugovora iznosi 1.7 milijuna kuna.

Župan je tako potpisao ugovore s Općom bolnicom Dubrovnik u iznosu od 480 tisuća kuna u svrhu sufinanciranja stanarina za zdravstvene radnike te za istu svrhu sa Zavodom za hitnu medicinu Dubrovačko-neretvanske županije u iznosu od 192 tisuće kuna. Pitpisao je i ugovor s Domom zdravlja Dubrovnik i Domom zdravlja ”Dr. Ante Franulović” Vela Luka u iznosu od 170 tisuća kuna u svrhu sufinanciranja specijalizacije zdravstvenog radnika, Domom zdravlja Korčula u iznosu od 170 tisuća kuna u svrhu sufinanciranja specijalizacija liječnika, stanarina liječnika i edukacija za zdravstvene radnike, Domom zdravlja Metković u iznosu od 170 tisuća kuna u svrhu sufinanciranja troškova nastalih specijalističkim usavršavanjem, Domom zdravlja Ploče u istom iznosu za financiranja troškova stanovanja zdravstvenim radnicima, poticanja deficitarnih zdravstvenih kadrova kroz plaću, plaćanja tečajeva, seminara, edukacija zdravstvenim radnicima kao i Zavodom za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije u iznosu od 170 tisuća kuna u svrhu sufinanciranja specijalizacije zdravstvenog radnika.

Župan Dobroslavić uvodno je istaknuo kako Dubrovačko-neretvanska županija kontinuirano ulaže u zdravstvenu zaštitu na svom području.
”Danas, na Svjetski dan zdravlja potpisali smo ugovore sa zdravstvenim ustanovama na području županije vrijedne 1.7 milijuna kuna, kojima županija dodatno pomaže njihovo funkcioniranje i potpore“, kazao je župan Dobroslavić te podsjetio kako je županija lani za zdravstvo izdvojila 28 milijuna kuna te kako je u proteklom razdoblju povećan broj stipendija za zdravstvena zanimanja te da je i ove godine predloženo upisivanje dva razreda medicinskih sestara.
”Nadamo se da ćemo i ove godine izdvojiti približan iznos. Jedan dio ukupnog iznos je i ovih 1.7 milijuna kuna koje dodjeljujemo svim zdravstvenim ustanovama i to za potrebe koje su sami najavili, bilo da se radi o specijalizacijama ili pokrivanju drugih troškova poput troškova stanovanja liječnika. Veoma smo zahvalni zdravstvenim djelatnicima koji su cijeli ovu godinu COVID krize bili na pomoći našim sugrađanima i koji su svoje poslove obavljali predano i odgovorno. Nije im bilo lako i još uvijek im nije bilo lako. Želim im i ovim prilikom odati priznanje”, rekao je župan.

Napomenuo je kako će se ove godine dodatna sredstva izdvojiti za stalnu helikoptersku službu i projekt obnove OB Dubrovnik, odnosno za pripremu potrebne dokumentacije.
”U završnim smo pregovorima s Ministarstvo zdravstva i Ministarstvom unutarnjih poslova po pitanju uspostave cjelogodišnje hitne helikopterske medicinske službe. Nadam se da će ugovor biti potpisan uskoro. Dogovorili smo sve što je trebalo dogovoriti. Helikopter će biti stacioniran u Zračnoj luci Dubrovnik, no za razliku od prošli godina, planiramo da to bude cjelogodišnja služba i da se ugovor obnovi i iduće godine. OB Dubrovnik je prethodno pokušala dobiti sredstva za energetsku obnovu zgrade. To nastojimo i dalje. Jedan tako veliki projekt nije bilo moguće kandidirati za energetsku obnovu jer se pretpostavljalo da će vrijednost biti preko 100 milijuna kuna. Radi se obnovi fasade, krovova, o grijanju, hlađenju, prozorima. Odlučili smo se s OB Dubrovnik za izradu projektne dokumentacije. Natječaj je u tijeku, a vrijednost se procjenjuje na četiri milijuna kuna. Županija će osigurati dva milijuna kuna, dok će ostatak sredstva osigurati bolnica i zaklada Blaga djela. Projekt je prijavljen na mehanizam Oporavak i otpornost. Vjerujemo da ćemo dobiti ta sredstva, a vrijednost samog projekta procjenjuje se na 150 milijuna kuna“, zaključio je župan Dobroslavić.

U ime potpisnika ugovora obratio se ravnatelj OB Dubrovnik Marijo Bekić.
”Ova će sredstva nekim zdravstvenim djelatnicima unaprijediti rad dok će drugima stvoriti uvjete za dolazak i ostanak u našim zdravstvenim ustanovama. Mjere su istinu poticajne i unaprijedit će dostupnost i kvalitetu pružanja zdravstvene zaštite. Moram istaknuti za interes za dolazak zdravstvenih djelatnika u našu županiju postoji. Samo u 2020., u OB Dubrovnik zaposleno je 29 medicinskih sestara, od kojih je osam izvan županije. Ista tendencija postoji i danas. Protekle smo godine zaposlili i devet liječnika – pet specijalizanata i četiri gotova specijalista. Upravo ovakve mjere su ono što grad i županiju čini poželjnim poslodavcem i mjesto za življenje zdravstvenog kadra“, kazao je ravnatelj Bekić.