Ispiši ovu stranicu
U Dubrovačko-neretvanskoj županiji svečano otvorena ispostava HAMAG-BICRO (FOTO)

U Dubrovačko-neretvanskoj županiji svečano otvorena ispostava HAMAG-BICRO (FOTO)

U zgradi Državnog arhiva u Dubrovniku u srijedu je otvorena ispostava Hrvatske agencije za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG-BICRO) u Dubrovačko-neretvanskoj županiji. Info ploču su zajednički otkrili župan Nikola Dobroslavić te predsjednik Uprave HAMAG-BICRO-a Vjeran Vrbanec.

Župan Dobroslavić rekao je kako je ovo još jedan način pomaganja poduzetnicima kojima svaka pravovremena informacija itekako treba.
”Ovo je rezultat naših razgovora na razini Vlade, ali i Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja i samog HAMAG-BICRO-a. Našem području treba posebna pozornost, imali smo težu situciju nego bilo koje područje u Hrvatskoj, a ovaj korak je jedan od najboljih načina približavanja poduzetnicima bilo da je riječ o novim inicijativama ili pitanjima likvidnosti. Naša Vlada je Dubrovačko-neretvanskoj županiji pomogla na dva načina – isplaćujući naknadu za plaće u iznosu od 400 milijuna kuna kako bi poduzetnici zadržali radnike te oko 160 milijuna kuna za pomoć poduzetnicima za likvidnost, od čega 40 milijuna kuna bespovratno. Otvaranje ovog ureda je način da se to čak i poveća jer poduzetnici mogu dobiti pravu informaciju brzo i neposredno. Mogu izbjeći sve nepotrebne poteškoće oko prijave i korištenja sredstava koja su trenutno na raspolaganju”, rekao je župan Dobroslavić.
Predsjednik Uprave HAMAG-BICRO-a Vjeran Vrbanec rekao je kako je dogovor postignut prije dva mjeseca, a u ovom kratkom roku već je došlo do otvaranje ispostave.
”Zahvaljujem i županu Dobroslaviću i našem ministru Tomislavu Ćoriću. Ovo je treći ured u nizu koji smo otvorili, a nastavit ćemo otvarati urede u svakoj županiji kako bi se naše usluge decentralizirale. Mi pomažemo prvenstveno malim poduzetnicima, a unatrag nekoliko godina potaknuli smo ulaganje u malo gospodarstvo u iznosu od 18,6 milijardi kuna. U izravnoj interakciji razvijamo programe pomaganja drugim poduzetnicima”, rekao je Vrbanec.
Kao jedan od lokalnih partnera HAMAG-BICRO-a ispred Regionalne agencije DUNEA ravnateljica Melanija Milić kazala je kako su aktivnosti HAMAG-BICRO-a temelj svim potpornih poduzetničkih institucija u našoj županiji.
”Tim zajedničkim djelovanjem osnažujemo kompetencije i širimo informacije te usluge s ciljem jačanja poduzetništva kako bi svaki naš poduzetnik znao kako doći do sredstava u bilo kojem obliku – za likvidnost ili poticanje ulaganja. Mi kao razvojna agencija budućnost za naše gospodarstvenike upravo vidimo u razvoju pametnog i invativnog gospodarstva. Otvaranje ovog ureda u Dubrovniku decentralizirani je iskorak kojim ćemo imati direktni pristup poduzetnicima u uredu i iskorak cijele naše administracije sadržaja i razine”, rekla je Milić.
Zamjenica gradonačelnika Dubrovnika Jelka Tepšić istaknula je uvjerenje kako će kroz ovaj ured poduzetnici imati potporu kako bi mogli razvijati svoje poslove i stvarati radna mjesta.
Svečanosti otvaranja ispostave nazočili su i zamjenik župana Joško Cebalo, pročelnik UO za gospodarstvo i more Ivo Klaić, direktorica Centra za poduzetništvo Karmen Kutnjak, član Uprave HAMAG-BICRO-a Ante-Janko Bobetko, predstavnici udruženja obrtnika i poduzetnika i drugi uzvanici.