Ispiši ovu stranicu
Prvi sastanak župana nakon lokalnih izbora: Višerazinskom suradnjom do zajedničkih rješenja

Prvi sastanak župana nakon lokalnih izbora: Višerazinskom suradnjom do zajedničkih rješenja

U Zagrebu je danas održana sjednica kolegija župana Hrvatske zajednice županija.

Glavna tema današnja sjednice bila je vezana uz centre za gospodarenje otpadom, odnosno dinamiku uspostavljanja istih, pa je sjednici nazočio i ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić. Ministar je naglasio da uspostava učinkovitog i održivog sustava gospodarenja otpadom zahtijeva partnerski odnos svih sudionika – Ministarstva, Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, jedinica lokalne i regionalne samoprave i građana.

Potpredsjednik Hrvatske zajednice županija i koprivničko-križevački župan Darko Koren je istaknuo kako su centri za gospodarenje otpadom jedan od ključnih elemenata za uspostavu cjelovitog sustava gospodarenja otpadom te pitanja vezana uz njihovo djelovanje zahtijevaju odgovoran pristup svih sudionika, a dodao je i kako je svaki centar za gospodarenje otpadom individualni projekt pa, sukladno tome, treba pristupiti i rješenjima.
Detaljno stanje stupnja realizacije sustava gospodarenja otpadom predstavio je Josip Grgić, voditelj Grupacije centara za gospodarenje otpadom u Republici Hrvatskoj.

Uz navedeno, na prvom kolegiju župana se raspravljalo i o planiranim aktivnostima Zajednice za naredno razdoblje gdje će poseban naglasak biti stavljen na sljedeće teme: efikasnije upravljama školama i institucijama u nadležnosti županije, uvođenje kvalitetnog javnog linijskog prijevoza, decentralizacija dijela državne imovine EU projekti te pitanje rješavanja zahtjeva vezanih uz imovinsko-pravne odnose na nekretninama u vlasništvu Republike Hrvatske.

Na kraju sjednice je dogovoreno kako će se u rujnu održati još jedan kolegij župana kao priprema za izbornu Skupštinu Hrvatske zajednice županija na kojoj će se birati novo vodstvo Zajednice za iduće dvije godine..