Petak, 19 Travanj 2024
Održana druga redovita sjednica Županijske skupštine Dubrovačko-neretvanske županije

Održana druga redovita sjednica Županijske skupštine Dubrovačko-neretvanske županije

Druga redovita sjednica Županijske skupštine Dubrovačko-neretvanske županije sjednica je započela prijedlogom oporbenih vijećnika za uvrštenjem na dnevni red točke o novom trasiranju za Centar za gospodarenje otpadom Lučino razdolje, no ista nije dobila potrebnu većinu glasova. Sjednica je potom nastavljena vijećnićkim pitanjima, a upravo izgradnja Centra za gospodarenje otpadom bilo je jedno od pitanja, pri čemu je župan Nikola Dobroslavić istaknuo kako je ovo vrlo važan projekt, projekt koji je u skladu sa svim zakonskim regulativama Hrvatske i Europske unije, koji je odobren za financiranje europskim sredstvima, i važno je da ga imamo da ne bismo bili zatrpani smećem. „Važno je istaknuti, pa to i ovom prilikom ponavljam, Centar nije odlagalište otpada, nego je prostor za obradu otpada; ne ulazi novi otpad u sustav za obradu dok prethodni nije obrađen i zato smo upozorili sve jedinice lokalne samouoprave da će količina otpada biti ograničena. Ovo nije politikanstvo nego važan projekt,“ istaknuo je među ostalim župan Nikola Dobroslavić.

Među vijećnićkim pitanjima bila je i procjepljenost u županiji, pri čemu je župan još jednom pozvao sve sugrađane na cijepljenje, u cilju zaštite zdravlja, ali i održavanja turističke sezone, a kada je riječ o hitnoj helikopterskoj službi istaknuto je kako je njezina važnost jako velika, a što dokazuje i činjenica da helikopter ima 1,5 – 2 leta na dan u prosjeku. Također, postavljeno je i vijećnićko pitanje koje se odnosi na stanje na izgradnji pristupnih cesta, pri čemu je župan Dobroslavić istaknuo kako će sljedećega tjedna biti spojen zadnji segment Pelješkog mosta, a što se tiče izgradnje pristupnih cesta jedna tvrtka je ispred rokova, dok druga jako dobro „lovi“ rokove pa se završetak očekuje do proljeća, odnosno pred sezonu 2022. godine, Tada će se, naime, Mostom i pristupnim cestama moći do Prapratnog, a onda nakon nekoliko mjeseci slijedi i završetak drugog tunela i mosta kod Stona.

Na današnjoj sjednici prihvaćen je prijedlog Godišnjeg izvještaja o izvršenju proračuna Dubrovačko-neretvanske županije, pri čemu je župan Dobroslavić podsjetio kako je proračun težio 1,026 mlrd kuna, od čega je županijski dio proračuna iznosio 257,6 milijuna kuna, dok se na proračunske korisnike odnosilo se 768,5 milijuna kuna. „Proračun je završio uravnoteženo, bez obzira što je prihod od poreza, koji je inače glavni prihod županije, bio manji za 28 posto. Međutim, uspjeli smo ga bez posebnog rebalansa, kao i godinama prije, održati tako što smo bili štedljivi te smo svim korisnicima proračuna umanjili barem ponešto sredstava, osim zdravstva i domova za starije. Tako smo vratili proračun u ravnotežu, zadržali smo sve fukncije i sve proračunske korisnike. Svi su opstali, što je u ovoj godini COVID krize bilo najvažnije.“, rekao je župan. Dodao je i kako je Županija davala posebne potpore gospodarstvu, pa je tako najam prostora smanjen za preko 90 posto, koncesije za 50 posto, kao i naknade poduzetnicima za korištenje prostora u inkubatorima, a potpora poduzetnicima je davana i kroz HAMAG-BICRO. „Svi smo preživjeli ovo teško vrijeme koje, nažalost, još nije gotovo. Zdravstvu smo maksimalno davali i to je bilo opravdano te smo na to i ponosni. Pokazali smo da i u najizazovnijim vremenima odgovorno upravljamo proračunom“, istaknuo je župan Dobroslavić.

Vijećnici Županijske skupštine prihvatili su i Odluku o ustrojstvu i djelokrugu upravnih tijela Dubrovačko-neretvanske županije, a tom prilikom je župan Dobroslavić istaknuo: „Radi se o optimaliziranju ustroja županijske administracije. Naime, kao jedni od prvih i rijetkih u Republici Hrvatskoj išli smo na smanjivanje upravnih odjela, jer tada smo imali manje od 100 zaposlenika u našoj administraciji i ocjenjivali smo da je 11 upravnih odjela, koliko smo tada imali, previše te smo donijeli odluku o ustroju sa šest upravnih odjela. Pokazalo se da je to dobar pristup, tad jedinstven u Hrvatskoj, ali u međuvremenu se dogodila decentralizacija koju je provodila Vlada RH i uključivanjem Ureda države uprave sa svomjih 118 zaposlenika ukupna županijska administracija je narasla na 218 zaposlenih. Napravili smo analizu rada na ovaj način u proteklih godinu dana; nismo nezadovoljni, ali smo utvrdili da su neki odjeli preglomazni i da je teško upravljati na ovaj način. Zbog prevelikog broja djelatnika u nekim odjelima i preopterećenosti kao i provedbe našeg programa za predstojeće razdoblje, sigurni smo da će predloženi novi ustroj biti optimalan u sljedeće četiri godine“, kazao je župan. Tako su ovom odlukom ustrojeni: Upravni odjel za poslove Župana i Županijske skupštine, Upravni odjel za opću upravu i imovinsko-pravne poslove, Upravni odjel za obrazovanje, kulturu i sport, Upravni odjel za zdravstvo, obitelj i branitelje, Upravni odjel za poduzetništvo, turizam i more, Upravni odjel za poljoprivredu i ruralni razvoj, Upravni odjel za prostorno uređenje i gradnju, Upravni odjel za zaštitu okoliša i komunalne poslove te Upravni odjel za financije.

Na Skupštini je donesena i Odluka o umanjenju ugovorenih iznosa zakupnine za poslovne prostore u vlasništvu Dubrovačko-neretvanske županije za travanj, svibanj, lipanj i srpanj 2021. za 99 posto, a u svrhu daljnje pomoći poduzetnicima u nastavku rada i očuvanju radnih mjesta.

Vijećnici su danas prihvatili i Godišnji izvještaj o izvršenju financijskog plana Županijske uprave za ceste za 2020. godinu, kao i Izvješće o radu Zavoda za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije, Odjela za mentalno zdravlje za 2020. te Izvješće o zdravstvenoj ispravnosti vode za ljudsku potrošnju u Dubrovačko-neretvanskoj županiji za 2020. godinu. Također, Županijska skupština dala je suglasnost Općoj bolnici Dubrovnik o sklapanju nagodbe s Ivanom Božidarem Ivanovićem, kojom bi se okončao dugogodišnji sudski spor kojim se traži povrat odnosno naturalna restitucija nekretnina – zemljišta Opće bolnice Dubrovnik. Donesene su i Odluka o davanju suglasnosti za promjenu prostora obavljanja javne zdravstvene službe, djelatnost dentalne medicine dr. Tanji Obradović, Odluka odavanju prethodne suglasnosti na Odluku o izmjenama i dopunama Osnovne škole Braća Glumac, Odluka odavanju prethodne suglasnosti na Odluku o izmjenama i dopunama Osnovne škole Mljet te Odluka o izmjenama i dopunama Odluke o osnivanju Javne ustanove „Zavod za prostorno uređenje Dubrovačko-neretvanske županije“. Odlukom vijećnika dana je koncesija u svrhu gospodarskog korištenja pomorskog dobra radi obavljanja djelatnosti akvakulture na području posebnog rezervata Malostonskog zaljeva i Malog mora za polja 1013, 1014, 1015 i 1016, kao i suglasnosti na prijenos koncesije u svrhu gospodarskog korištenja pomorskog dobra radi obavljanja djelatnosti akvakulture na području posebnog rezervata Malostonskog zaljeva i Malog mora za polja 209 te 57, 79A i 79B.

Županijska skupština danas je i donijela rješenja o izboru radnih tijela: Odbora za proračun i financije, Odbora za Statut i poslovnik, Odbora za obrazovanje, kulturu i šport, Odbora za zdravstvo i socijalnu skrb, Odbora za komunalne djelatnosti, Odbora za gospodarski razvoj, Odbora za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu, Odbora za zaštitu okoliša i prostornog uređenja, Odbora za međužupanijsku i međunarodnu suradnju, Odbora za razvoj lokalne i područne (regionalne) samouprave, Odbora za dodjelu javnih priznanja i Odbora za branitelje i žrtve iz Domovinskog rata.

Na današnjoj sjednici je i, umjesto vijećnice Ane Prusac, prisegnuo vijećnik Ante Damić.