Četvrtak, 25 Travanj 2024
Izgradnja Centra za obuku operativnih snaga civilne zaštite napreduje, značajna ulaganja u vatrogastvo

Izgradnja Centra za obuku operativnih snaga civilne zaštite napreduje, značajna ulaganja u vatrogastvo

Kuli Norinskoj su predstavljene aktivnosti EU projekta FIRESPILL, nakon čega je organiziran i obilazak Centra za obuku operativnih snaga civilne zaštite, objekta koji se gradi sredstvima iz ovog projekta i trenutačno je u visokoj fazi izgrađenosti.

Predstavljanju projekta i obilasku ovog vrijednog i značajnog objekta nazočili su župani Dubrovačko-neretvanske i Splitsko-dalmatinske županije Nikola Dobroslavić i Blaženko Boban sa suradnicima–zamjenikom dubrovačko-neretvanskog župana Joškom Cebalom, ravnateljicom Regionalne razvojne agencije DUNEA Melanijom Milić i ravnateljem JU RERA Jozom Saračem, pročelnicom UO za poslove Župana i Županijske skupštine Dubrovačko-neretvanske županije Žaklinom Marević i voditeljicom projekta iz JU RERA Helenom Brčić, kao i voditeljem projekta za Dubrovačko-neretvansku županiju Matom Tomljanovićem. Također, predstavljanju projekta i obilasku budućeg Centra nazočili su i gradonačelnici i načelnici s područja Doline Neretve, kao i pripadnici operativnih snaga s područja županije, na čelu s predstavnicima vatrogasnih postrojbi.

„Prije svega, i ovom prigodom svim našim vatrogascima čestitam njihov dan, blagdan svetog Florijana, koji je jučer obilježen. Mi smo itekako svjesni potrebe unaprjeđivanja i razvoja naših operativnih snaga, na čelu s vatrogascima, i zato ovaj projekt smatramo izuzetno vrijednim. Čestitam svima koji sudjeluju u provedbi ovog projekta, posebice kolegama iz Splitsko-dalmatinske županije, i veselimo se daljnjoj suradnji. Uvjeren sam da ćemo i u budućnosti zajednički raditi na EU fondovima, a posebice ovakve vrste, jer ugroze postoje.“, rekao je župan Nikola Dobroslavić. Dodao je i kako Centar za obuku operativnih snaga u Kuli Norinskoj neće samo doprinijeti unaprijeđenju vatrogastva u ovoj općini, nego i cijeloj Dolini Neretve, jer će ga moći koristiti sve operativne snage civilne zaštite. “Zaštita ljudi i njihove imovine nam je izuzetno važna i moramo ih čuvati od svih ugroza“, rekao je župan. Također, župan je istaknuo zadovoljstvo činjenicom kako su radovi na izgradnji Centra u visokoj fazi izgrađenosti i očekuje se završetak u zadanim rokovima.

Župan Splitsko-dalmatinske županije Blaženko Boban zahvalio je svima koji sudjeluju u provođenju ovog projekta, koji je danas, u vrijeme brojnih ugroza, izuzetno važan. „Ugroze nam prijete, tog moramo biti svjesni; sjetimo se velikog požara 2017. godine, sjetimo se posljednjih potresa… Naša županija ovim projektom dobiva također jedan vrijedan objekt – Napredni trening centar Vučevica. Jako nam je drago sto ste nam partneri vi i Istarska županija, Zadarska, susjedna Italija… jer svi se mi suočavamo s istim ugrozama. Oprema koju će naši hrabri vatrogasci dobiti ovim projektom, kojima ovom prilikom čestitam njihov dan, značajno će podići njihovu mogućnost detektiranja i saniranja požara i vjerujem da ćemo svi zajedno, i kroz druge projekte, nastaviti ovako, jer ugroze, nažalost, traže sve više naše pažnje i ulaganja“.

Nazočnima se na početku obratio i načelnik Općine Kula Norinska Nikola Krstičević, poželjevši svima dobrodošlicu u ovu neretvansku općinu, ali i naglasivši kako je ovaj projekt Kuli Norinskoj donio puno. „Zahvalni smo našem županu, županiji, kolegama iz Splitsko-dalmatinske županije na svom trudu i svemu što nam projekt FIRESPILL donosi jer to će nam značiti itekako puno i unaprijediti naše vatrogastvo“, kazao je između ostaloga Krstičević.

U ime Vatrogasne zajednice Dubrovačko-neretvanske županije nazočnima se obratio predsjednik Ivo Franušić: „Projekti poput ovoga nama su jako značajni, jer nam obnavljanje opreme i poboljšavanje uvjeta rada znači jako, jako puno. Novi Centar koji se gradi pružit će i Kuli Norinskoj i cijeloj Dolini Neretve značajan napredak u zaštiti od požara.“

Naime, projekt FIRESPILL, punoga naziva Poticanje poboljšane reakcije prekograničnih službi za hitne slučajeve i prevencija povećanjem razine sigurnosti, provodi se u suradnji s hrvatskim i talijanskim partnerima. Vodeći partner je JU RERA SD za koordinaciju i razvoj Splitsko-dalmatinske županije, a u 85-postotonom iznosu je financiran iz Programa prekogranične suradnje Italija – Hrvatska. Ukupna vrijednost projektnih aktivnosti Dubrovačko-neretvanske županije je 12 milijuna kuna.

  • Autor: Župski portal - zupcica.hr