Ispiši ovu stranicu
Dubrovačke knjižnice manifestacijom ”Ljekovita moć knjige” obilježile desetu Noć knjige (FOTO)

Dubrovačke knjižnice manifestacijom ”Ljekovita moć knjige” obilježile desetu Noć knjige (FOTO)

Noć knjige, koja se već desetu godinu zaredom održava 23. travnja u povodu Svjetskog dana knjige i autorskih prava (23. travnja) te Dana hrvatske knjige (22. travnja), obilježila se i u Dubrovačkim knjižnicama. Tema ovogodišnje manifestacije bila  je ”Ljekovita moć knjige”.

U Saloči od zrcala Narodne knjižnice Grad održale su se radionice za školski i vrtićki uzrast kojim je moderirala knjižničarka Nikolina Miloslavić. Radionicu ''Radost čitanja'' za školski uzrast pripremili su učenici šestog razreda OŠ Montovjerna; Dominik Burum, Sara Lujo, Antonio Milković i Lucia Kordić te njihova mentorica profesorica hrvatskoga jezika Danijela Bubalo. Radionicu ‘’Važnost čitanja’’ za vrtićki uzrast i roditelje vodile su logopetkinja Kristina Spajić i odgajateljica Nada Erceg.

“Terapijska snaga književnosti“ naslov je predavanja koje je preko aplikacije Zoom održala mr. sc. Ivana Bašić, profesorica hrvatskoga jezika i književnosti te autorica knjiga “Biblioterapija i poetska terapija” i “O čitateljskim grupama – metodički priručnik s primjerima dobre prakse” te voditeljica brojnih seminara i radionica biblioterapije. Moderatorica događanja bila je knjižničarka Katarina Palinić.

Predavanje umirovljene farmaceutkinje Luce Šalja održalo se u Znanstvenoj knjižnici. Šalja, koja je 31 godinu provela u Ljekarni Male braće, osim o svom radu, govorila je i o tradicionalnim pripravcima koji su se tamo izrađivali.

Uslijedila je pjesničko-glazbenu večer u Saloči od zrcala s pjesnikom i stomatologom Stankom Krnjićem.

Program Noći knjige obilježio se i u ograncima Lapad i Mokošica. Mali Mokošani uživali su u radionicama za školski i vrtićki uzrast koje je vodila knjižničarka Diana Perić uz glazbenu pratnju knjižničara Adema Gusića. U ogranku Lapad se u jutarnjim satima preko Zoom-a održao Čitateljski klub za predškolski uzrast u suradnji s Dječjim vrtićem Palčica, koji će se nastavljati održavati tijekom cijele godine. U popodnevnim satima sastao se i Čitateljski klub za mlade, a raspravljali su o ‘’Maloj pariškoj knjižari’’ Nine George.

Za kraj Noći knjige, održao se online kviz kojeg su vodile knjižničarke Deša Ficović Kosović i Paula Raguž. Pobjednik kviza je ekipa Prisoners.

Tijekom popodnevnih sati u prizemlju Narodne knjižnice posjetitelji su mogli kupiti slikovnice u izdanju Ogranka Matice hrvatske u Dubrovniku po sniženoj cijeni. Tijekom cijelog dana Dubrovačke knjižnice omogućile su svojim korisnicima besplatan povrat knjiga.