Srijeda, 16 Lipanj 2021
Film "Otkrhnuti" o poginuloj djeci tijekom Domovinskog rata 22. lipnja u Kazalištu Marina Držića

Film "Otkrhnuti" o poginuloj djeci tijekom Domovinskog rata 22. lipnja u Kazalištu Marina Držića

Film "Otkrhnuti" koji govori o poginuloj djeci tijekom Domovinskog rata i boli koju njihovi roditelji nose i danas, prikazat će se  22. lipnja u Kazalištu Marina Držića u 20 sati.  Tijekom Domovinskog rata u Hrvatskoj je prema nekim podacima poginulo 402 djece, od Slavonije do Dubrovnika.  Dubrovnik je drugi grad u Hrvatskoj po broju poginule djece.

Redateljica dokumentarnog filma “Otkrhnuti” Slavica Šnur, reći će kako je to film o nenadoknadivom gubitku, boli, ali i oprostu.

- Kroz roditeljska svjedočenja željeli smo gledateljima dočarati sliku njihove poginule djece. Svako od njih imalo je svoje  navike, snove, interese i talente. Ta su djeca nažalost, dugi niz godina bila samo statistički brojevi, a to je zapravo, pored svega ostalog što muči te iste roditelje, još jedna nepravda za duboko i trajno ranjene ljude. 2015. godine, sam krenula s intenzivnim istraživanjima ove teme. Nije uvijek išlo glatko. Čak sam ovaj projekt dva puta ostavljala i rekla ‘Ja to ne mogu. Preteško je’. Ipak, nakon nekog vremena, zbog grižnje savjesti i nesanice, opet bih se vraćala toj priči. Na snimanjima, sjedeći preko puta tih nesretnih ljudi, u ovom slučaju protagonista, maksimalno sam se trudila biti mirna, ne intervenirati na bilo koji način, svjesna da preko puta sebe imam doista ljudske krhotine. Svaki kadar ovoga filma je sirova, neobrađena i nedotjerivana istina. Istina o periodu najveće sreće, najveće boli i najveće tuge, ali i o snazi oprosta  - rekla je redateljica Slavica Šnur.


Video sadržaj

  • Video sadržaj
  • marketingA1