Ispiši ovu stranicu
Noćas u tri sata još jednom put prelazimo na zimsko računanje vremena, hoće li to biti i posljednji put?

Noćas u tri sata još jednom put prelazimo na zimsko računanje vremena, hoće li to biti i posljednji put?

Posljednji vikend u listopadu donosi prelazak s ljetnog na zimsko računanje vremena. U noći sa subote na nedjelju, 24. na 25. listopada u 03.00 sata kazaljke pomaknite za jedan sat unatrag pa će se vrijeme u 3 sata ujutro računati kao 2 sata.

Po svemu sudeći ni ovaj prelazak neće biti posljednji put da prelazimo na zimsko računanje vremena. EU imala rok za ukidanje zimskog i ljetnog računanja vremena i plan je bio da se satovi posljednji puta na zimsko vrijeme pomiču upravo noćas.

Iako je plan za ukidanje prakse pomicanja kazaljki satova dva puta godišnje prisutan u europskim institucijama već više od dvije godine, sve zemlje članice EU ove će nedjelje to opet činiti. Za zemlje koje odluče ostati na zimskom vremenu to je trebalo biti posljednje pomicanje, a one zemlje uključujući i vjerojatno Hrvatsku koje bi se odlučile na ljetno računanje vremena kao trajno pomaknule bi satove još jednom u ožujku 2021. godine.  To je na  Vijeću EU trebalo biti potvrđeno početkom ove godine, ali zbog pandemije do sada nije stiglo na dnevni red Vijeća.

Službena odluka o ukidanju ljetno/zimskog vremena 2021. godine je i dalje važeća, te da bi posljednja nedjelja u ožujku sljedeće godine trebala biti posljednji puta da se prelazi na ljetno računanje vremena, a u listopadu 2021. bi se posljednji put pomicale kazaljke u zemljama koje se odluče na trajno zimsko vrijeme.

Od lani promjena računanja vremena nije povezana s obvezom vozača da na motornom vozilu za vrijeme vožnje danju moraju imati upaljena dnevna ili kratka svjetla. Ta obveza stupa na snagu 1. studenog.