Ispiši ovu stranicu
Župski SDP;  Ne podržavamo ni jednu političku opciju, nego rješenja za razvitak i boljitak Općine

Župski SDP; Ne podržavamo ni jednu političku opciju, nego rješenja za razvitak i boljitak Općine

Social Demokratska Partija - SDP Župe dubrovačke na nedjeljne lokalne izbore izlazi samostalno s listom za Općinsko vijeće. Kako je istaknuo nositelj liste Maro Marlais nositelji aktivnosti za ove izbore su "seniori" SDP-a, sudionici Domovinskog rata koji slijede viziju i ideje pokonjeg predsjednika SDP-a Ivice Račana. Na listi je pet članova SDP-a, a ostali su neovisni kandidati koji podržavaju program stranke. Marlais je naglasio da se na četvrtom mjestu liste nalazi predstavnik Bošnjaka, čiju podršku očekuje na nedjeljnim izborima.

- Mi se razlikujemo od drugih stranaka jer ne gledamo ljude po vjerskoj i nacionalnoj osnovi, niti gdje su rođeni i odakle su došli, za nas su svi stanovnici općine jednaki i to je vidljivo i na našoj listi. Želio bi istaknuti da cijenimo antifašizam, kao i dva čovjeka koji su obilježili našu povijest; prvog predsjednika Hrvatske dr.Tuđmana i prvog predsjednika naše stranke Ivicu Račana. Danas u ovoj dosta teškoj političkoj i ekonomskoj situaciji obilježenom COVID krizom, jedini pozitivni uzor nam je nadbiskup Uzinić - rekao je Mato Marlais.

- Nismo trgovačka stranka, na izbore idemo samostalno, ne podržavamo ni jednu političku opciju u Župi, podržat ćemo onoga tko nudi rješenja za razvitak i boljitak svih stanovnika Općine. Dvije najjače političke opcije u Župi nisu ispunile kvotu o ravnopravnosti spolova te će platiti kaznu. Bilo bi bolje da su taj novac dali nekome potrebitom. Iz toga zaključujem da se radi samo o borbi za vlast, a ne borba za razvitak naše Općine - dodao je Marlais

Govoreći o izbornom programu SDP-a Župe dubrovačke Marlais je rekao da je program lako napisati, ali teško realizirati.

- Cilj nam je omogućiti bolju perspektivu mladima, ali i dostojan život umirovljeničkoj populaciji. Na prvom mjestu je izgradnja kanalizacijskog sustava u cijeloj Župi dubrovačkoj, a neophodno smatramo izgradnju protupožarne hidrantske mreže od Plata do Brgata. Župa se jako brzo razvija, atraktivna je lokacija za život i turistička destinacija i rješavanje ova dva problema je neophodno da se ne bi ugrozili prirodni i gospodarski resursi naše Općine.

Nažalost niti jedna politička stranka nema u programu izgraditi Dom za starije i nemoćne, mi to nosimo u programu jer već deset godina imamo lokaciju na prostoru Kupara za izgradnju. Naši umirovljenici nažalost svoje zadnje dane moraju provoditi u Domovima izvan Župe dubrovačke.

Jedna od bitnih točaka našeg programa je poticati i ubrzati izgradnju brze ceste jer promet je jedan od najvećih problema Župe, a i turizma jer gost prije dođe do zračne luke iz Londona nego od zračne luke do Dubrovnika.

Hitno treba riješiti problem odlaganja krupnog otpada i organizirati reciklažno dvorište. Isto tako, radi ravnomjernog razvoja naše Općine smatramo a treba organizirati kotare po izbornim jedinicama što je nužna potreba.

Za realizaciju našeg programa pri Općini je potrebno formirati posebno stručno tijelo koje će se baviti razvojem, korištenjem sredstava iz EU fondova - poručio je Marlais.

SDP Župe dubrovačke ne podržava niti jednu opciju koja izlazi na izbore za Općinsko vijeće, a neće podržati ni jednog kandidata za načelnika.

 - HDZ ne podržavamo jer smatramo da su u zadnje četiri godine mogli napraviti puno više, a najjaču opozicijsku stranku Župku ne možemo podržati jer nam ne ukazuju povjerenje da mogu bolje. Ne možemo podržati ni ostale političke opcije pogotovo stranke s kojima se upravlja iz Grada Dubrovnika - rekao je Mato Marlais.

- Na kraju, pozivamo birače sve stanovnike Općine Župa dubrovačka, a posebno one koji nisu izlazili na izbore, da u nedjelju izađu na birališta da nam daju glas i povjerenje, a mi smo ti koji ih sigurno neće iznevjeriti. Želimo napomenuti da na izborima za župana podržavamo našeg kandidata Roka Tolića. Budući da nemamo kandidata za načelnika općine nećemo podržati nikoga, a našim biračima prepuštamo da glasaju po svojoj savjesti, a ja osobno neću za nikoga - poručio je na kraju Marlais.

Kandidat na listi Jakov Mandun je naglasio da SDP nudi suradnju svakome tko će doprinijeti razboju Župe u okviru istaknutog programa.

- Podržat ćemo svaku akciju koja će doprinijeti boljitku i razvitku Župe dubrovačke, u Župi puno toga fali, puno toga nije učinjeno što treba pod hitno učiniti. O Domu umirovljenika samo pričamo, a ništa nije učinjeno. Od izgradnje Hidroelektrane Plat nudi nam se tehnička voda koja nam može poslužiti za navodnjavanje i protupožarnu zaštitu. Projekti za to postoje, možemo koristiti postojeće puteve od dalekovoda gdje je već zemlja u državnom vlasništvu. Mislim da tu nedostaje samo malo dobre volje i ništa više. Gledam napuštene privatizirane objekte iz kojih rastu stabla koja su već veća od tih objekata i pitam se tko su ti vlasnici zašto su to kupili. Mislim da ih treba teretiti s određenim novčanim iznosima kroz komunalnu naknadu, odvodnju i sl. jer svi ti objekti imaju komunalne priključke. Stalno se pitam što je kamenolom i čiji je on i kolika je naknada za njega. On je dobrim dijelom upropastio Župu, promijenio je klimu. Želim se osvrnuti i na određene projekte u koje ulazimo bez analize i ekološke studije, tako govorimo o luci Srebren, a ne znamo jeli itko istražio kretanje morskih struja i što će izgradnja te luke prouzročiti u tom dijelu Župskog zaljeva. Ako govorimo o cestama mislim da još postoji mogućnosti da se izbjegnu zastoji na magistrali, da se osposobe pojedini dijelovi lokalnih puteva i stari dio puta, tako da se ako se slučajno nešto dogodi na magistrali može doći do aerodroma ili do bolnice. Sve ovo planiramo napraviti koristeći sredstva iz Europskih fondova - poručio je Mandun.