Ispiši ovu stranicu
Od ponoći počela izborna šutnja, traje do nedjelje u 19 sati, do zatvaranja biračkih mjesta

Od ponoći počela izborna šutnja, traje do nedjelje u 19 sati, do zatvaranja biračkih mjesta

Uoči nedjeljnih lokalnih izbora noćas u ponoć je počela izborna šutnja koja traje do nedjelje uvečer do zatvaranja biračkih mjesta. Tako je danas i sutra do 19 sati zabranjeno je javno predstavljanje izbornih programa, nagovaranje birača da glasuju za određenu kandidacijsku listu ili kandidata, objavljivanje procjena izbornih rezultata kao i prethodnih, neslužbenih rezultata izbora, izjava i intervjua sudionika izborne promidžbe te navođenje njihovih izjava ili pisanih djela.

Državno izborno povjerenstvo (DIP) pozvalo je sve sudionike izbora, fizičke i pravne osobe te medije da poštuju izbornu šutnju, a za njezino kršenje propisane su ozbiljne novčane kazne, kreću se od tri tisuće kuna za fizičku osobu do pola milijuna kuna za pravnu, primjerice za političku stranku. Kandidati koji prekrše izbornu šutnju mogu biti kažnjeni od 10 tisuća do 30 tisuća kuna.

DIP poziva sudionike lokalnih izbora te druge fizičke i pravne osobe da se suzdrže nagovaranja birača da glasuju za pojedine izborne sudionike, bilo telefonski, SMS-om ili elektroničkom poštom.