Ispiši ovu stranicu
Veliki petak - Spomendan Kristove muke i smrti na križu, prijenos obreda u katedrali započinje u 19 sati

Veliki petak - Spomendan Kristove muke i smrti na križu, prijenos obreda u katedrali započinje u 19 sati

Veliki petak označava spomen na Kristovu smrt, pa stoga toga dana nema i ne može biti mise, nego se upriličuju obredi Velikoga petka. S obzirom da je Krist umro u 15 sati, preporučljivo je da tada započne i bogoslužje, ali će češće to biti nemoguće jer mnogi rade. Liturgijska boja je crvena, znak mučeničke smrti.

Posebno je svečan početak, koji počinje u tišini, bez pjesme, a na način da svećenik, kada dođe do oltara, klekne ili legne okrenut licem prema dolje, te se u sebi moli. Taj obred prostracije za mnoge je vjernike najpotresniji i najznakovitiji i u tom bi ga smislu svakako valjalo njegovati, jer pokazuje kolika snaga i rječitost može biti u tišini i u gestama.

S obzirom na to da se zbog pandemije COVID-19 liturgijska slavlja u Velikom tjednu ne mogu slaviti s narodom, slavlja misa i obreda bit će bez naroda a vjernici će moći sudjelovati putem izravnih prijenosa.

Obredi Velikog petka  u dubrovačkoj katedrali započinju u 19 sati, a predvodit će ih dubrovački biskup mons. Mate Uzinić. Osiguran je izravan prijenos putem interneta i Dubrovačke televizije.

U Sveopću molitvu koja se svečano svake godine moli na Veliki petak bit će uključen i zaziv za bolesne, umrle i one koje je obuzeo osjećaj beznađa. Vjernike se poziva da počast križu iskažu u svojim domovima tako da svatko od ukućana uzme križ, izmoli Oče naš i nakon toga se prekriži s križem.

Nakon obreda biskup Uzinić će sam s križem proći Gradom, uobičajenom rutom kojom prolazi procesija kroz Grad na Veliki petak.

UPUTE ZA VJERNIKE:

Mole se vjernici da u svojim domovima pripreme križ i blagoslovljenu vodu kako bi mogli sudjelovati u ovom obredu.

NAPOMENA: Za Veliki petak na mrežnim stranicama Dubrovačke biskupije bit će dostupan tekst Muke po Ivanu, napravljen po ulogama, kako bi ga vjernici ranije toga dana u svojim obiteljima mogli dijaloški čitati i tako se približiti otajstvu Kristove muke.U 21 sat na televiziji će se prenositi križni put s Trga sv. Petra u Vatikanu kojeg će predvoditi papa Franjo.