Nedjelja, 25 Srpanj 2021
U projektu "Biblija za malene" animatori do sada ispričali 33 biblijske priče u video obliku

U projektu "Biblija za malene" animatori do sada ispričali 33 biblijske priče u video obliku

"Da možeš pripovijedati svome sinu i svome unuku' (Izl 10, 2). Život postaje priča"– naslov je poruke pape Franje za 54. Svjetski dan sredstava društvene komunikacije koji je obilježen na Sedmu vazmenu nedjelju 24. svibnja, u ovom specifičnom vremenu obilježenom ugrozom od koronavirusa ali i laganim popuštanjem mjera poduzetih radi sprječavanja širenja bolesti Covid-19.

Vrijeme u kojem je većina ljudi bila zatvorena u svojim domovima mnogima je bilo prigoda za osmišljavanje raznih novih projekata. Animatorima Dubrovačke biskupije poslužilo je upravo da počnu pričati priče, i to one biblijske, za najmlađe te su ih od Cvjetnice, 5. travnja u video obliku počeli objavljivati na društvenim mrežama. Svakog dana jedna video priča u trajanju od šest do deset minuta.

Počeli su s prigodnom pričom o Cvjetnici odnosno Isusovom ulasku u Jeruzalem, nastavili su s približavanjem djeci ostalih događaja iz Isusovog života, života apostola i prve Crkve, a onda su se vratili na početke povijesti spasenja upoznajući malene s pričama o Adamu i Evi, Abrahamu, Noi i njegovoj arki i drugim. Ukupno su do sada objavili 33 videa.

„Program 'Biblija za malene' je u prvom redu namijenjen višim uzrastima vrtićke dobi i nižim uzrastima osnovnoškolske dobi“, objašnjava nam pročelnica Vijeća za mlade Ana Marčinko u okviru kojeg je osmišljen i realiziran ovaj program. „Važno je naglasiti da smo mi u tom području potpuni amateri. Nemamo iskustvo profesionalnog rada s tako malom djecom kao ni informatičkog ni dizajnerskog iskustva - što se može i vidjeti na mnogim našim videima, ali imamo pastoralnog iskustva i otvoreno srce, i želju da se ne zaboravi na naše malene.“

Dugo su tražili najbolji model i savjetovali se s mnogim dragim ljudima iz struke, ali i ljudima s iskustvom. Zahvalni su malenima koji su im slali svoje komentare, a bilo je i takvih, napominje pročelnica Marčinko, kao i roditeljima, vjeroučiteljima i odgojiteljima koji su uvelike pomogli da ovaj projekt počne i nastavi se.

Biblijske priče snimali su i objavljivali na društvenim mrežama u vrijeme strožih mjera zbog pandemije, na dnevnoj bazi iz svojih domova, bez adekvatne opreme i aparature. S popuštanjem mjera prešlo se na objavljivanje dva puta tjedno. Tako će se „Biblija za malene“ ubuduće objavljivati na YouTube kanalu MladiDBK i dijeliti na mrežama subotom i srijedom. Subotom će se, kad god to bude moguće, nastojati pratiti dnevna čitanja i na takav način malenima prikazati koliko je zapravo divan naš Bog i koliko ih voli, ali i pomoći im da razumiju ono što će u nedjelju čuti, ističe Marčinko. Srijedom se nastavljaju pričati poznate biblijske priče.

Projekt „Biblija za malene“ započet u vrijeme situacije s koronavirusom pokrenulo je desetak animatora Dubrovačke biskupije, studenata i srednjoškolaca, koji redovno rade i vode programe u biskupijskom i župnom pastoralu. S početkom tih novih okolnosti življenja organizirali su školske i pastoralne programe za mlade, te duhovne programe za mlade a i one malo starije, pa su onda odlučili osmisliti program za malene. Želja im je da ovaj lijepi ali i zahtjevni projekt pričanja biblijskih priča prilagođenih malenima, a kao i u svim pričama i odrasli se u njima mogu pronaći, završe tako što će u video formatu ispričati sve biblijske priče.

„…ako se ne želimo izgubiti na svome putu, moramo udisati dah istine sadržane u dobrim pričama. Priče su to koje izgrađuju, a ne ruše; priče koje nam pomažu ponovno otkriti korijene i snagu koji su potrebni da zajedno krenemo naprijed. Usred konfuzije glasova i poruka kojima smo obasuti sa svih strana potrebna nam je ljudska priča koja nam govori o nama i ljepoti koja prebiva u nama; priča koja svijet i ono što se u njemu zbiva zna gledati s pogledom punim nježnosti; priča koja nam može reći da smo dio tkanja života; priča koja otkriva isprepletene niti kojima smo povezani jedni s drugima“, ističe i papa Franjo na početku ovogodišnje poruke za Svjetski dan medija.

Angelina Tadić

Biblija za malene - YouTube kanal MladiDBK

  • marketingA1