Nedjelja, 25 Srpanj 2021
Završen ciklus online prijenosa večernjih molitava iz katedrale - Biskup Uzinić; Iza nas je jedan lijepi molitveni period

Završen ciklus online prijenosa večernjih molitava iz katedrale - Biskup Uzinić; Iza nas je jedan lijepi molitveni period

Nakon 75 dana zajedništva i duhovne povezanosti kroz večernje molitve iz katedrale Gospe Velike iz Dubrovnika na svetkovinu Duhova 31. svibnja završen je ovaj ciklus online prijenosa, pa se tim povodom dubrovački biskup mons. Mate Uzinić obratio prigodnom video porukom.

„Draga braćo i sestre, dragi prijatelji, evo nas 75 dana kasnije. Iza nas je jedan lijepi molitveni period u kojemu smo bili zajedno i bili s Gospodinom. Znam da okolnosti koje su nas na to potaknule nisu bile dobre, ali vjerujem i da su zahvaljujući našoj molitvi te okolnosti sada bolje. No, nisu za sav svijet. Zato iako to više nećemo činiti zajedno trebamo nastaviti moliti“, kazao je na početku biskup Uzinić.

Potom je zahvalio Bogu na velikim milostima koje je dao, suradnicima koji su mu pomagali u molitvi (snimateljima, svećenicima, voditeljici zbora), papi Franji i drugima koji su bili nadahnuće za ovu molitvu.

Posebno je zahvalio svim sudionicima molitava što su svojim sudjelovanjem, svojim uključivanjem u ovu molitvu stvorili jednu molitvenu zajednicu koja je nadilazila ne samo naš grad nego i našu biskupiju, domovinu i bila po sudionicima gotovo svjetska. „Još više vam zahvaljujem što ste uspjeli u onom što smo od početka željeli, a to je da ste ovu našu molitvu iz katedrale uspjeli prenijeti u svoje domove i što ste od svojih domova kroz ovo vrijeme učinili obiteljske Crkve“, istaknuo je biskup. „Hvala vam za to. Ali nemojte tu stati. Obiteljska Crkva i nakon ovog treba nastaviti živjeti. Nadam se da smo vam omogućili da možete početi. Ali vas sada želimo ostaviti i prepustiti vama samima, da vi to činite bez vas, da postanete zreli, odrasli, da postanete prava Crkva.“

Biskup je podijelio i svoje razmišljanje kroz ovo uskrsno vrijeme o tome zašto je Isus morao otići, zašto nije ostao i nastavio se ukazivati i dalje snažeći tako vjeru ljudi. Ali je došao do odgovora da je Isus to nastavio činiti apostoli bi uvijek ostali mala djeca zatvorena u svoje svjetove, u svoje strahove i nikad se ne bi usudili izići iz dvorane posljednje večere, nikad se ne bi usudili postati samostalni, uvijek bi bili pod njegovom pashom a on je želio da odrastu.

Sagledao je prestanak ovih zajedničkih online molitava u tom svijetlu vidjevši ih „kao jedno oslobođenje, prepuštanje“, da molitelji poučeni ovim iskustvom i dalje mogu biti povezani, ne mora to biti niti online niti u istom trenutku, ali hoće i može biti, ako nastave moliti, moliti jedni za druge i sjećati se jedni drugih u molitvi.

Napomenuo je na kraju kako Isus svoje učenike nije ostavio same nego im je dao drugog branitelja, Duha Svetoga, da on bude s njima, poučava ih u svemu, osnaži ih, ohrabri, izvede iz dvorane posljednje večere i osposobi za poslanje. Zato je simbolično i završetak ove molitve povezan s Duhovima, sinoć je u duhovskom bdijenju bila posljednja molitva a danas je svetkovina Duhova. „Neka Duh Sveti proradi u nama, ispuni nas svojom snagom i neka nas osposobi da možemo ići dalje, da možemo biti svjedoci“, poručio je biskup te još jednom svima zahvalio, preporučio se u molitve i poželio svima obilje Božjeg blagoslova.

Podsjetimo, prva molitva u izravnom online prijenosu iz dubrovačke katedrale bilo je misno slavlje u nedjelju, 15. ožujka, a večer nakon toga se počelo s večernjim molitvama u 20 sati. Redovita nedjeljna misna slavlja bila su u izravnom prijenosu svake nedjelje u 10 sati, te na pojedine svetkovine ili blagdane navečer. U večernjim molitvama molila su se otajstva krunice, radosna, žalosna, slavna, otajstva svjetla, molile su se i pobožnosti Put križa i Put svjetla, prve večernje iz Časoslova uoči svetkovina, molilo se i pred izloženim Presvetim a kroz sve to se molilo za prestanak situacije pandemije, za osobe najviše izložene i pogođene bolešću kao i za neke druge nakane. Molile su se utorkom i srijedom pobožnosti sv. Antunu i sv. Josipu, uključivane su u zajedničku molitvu razne molitve koje je papa Franjo molio i predlagao moliti, molilo se za sinodu Dubrovačke biskupije, a sve vrijeme se molila Molitva Gospi od Porata koja se posebno časti u dubrovačkoj katedrali i pred čijim oltarom su molitve započele. Čitali su se biblijski tekstovi, razmatralo se o raznim temama vjere, izgrađivao odnos povjerenja prema Bogu koji ljubi ljude, jačala se vjera, ufanje i ljubav te se uvijek bilo otvoreno se cijeli svijet pogođen ovom bolešću.

Online prijenosi su išli preko mrežnih stranica Dubrovačke biskupije, Facebook profila dubrovačkog biskupa, YouTube kanala Dubrovačke biskupije, a bili su dostupni i na Vimeo kanalu VSP-a. Pojedine prijenose preuzimale su televizije i radio postaje tako da je široki krug ljudi mogao pratiti i duhovno sudjelovati.

  • 71. Dubrovačke Ljetne Igre