Nedjelja, 25 Srpanj 2021
Blagdan Velike Gospe - Svetkovina Uznesenja Blažene Djevice Marije na nebo

Blagdan Velike Gospe - Svetkovina Uznesenja Blažene Djevice Marije na nebo

Danas je blagdan Velike Gospe, dan svetkovine Uznesenja Blažene Djevice Marije. Posebno svečano blagdan svoje nebeske zaštitnice slave vjernici Župe Postranje. Središnje svečano euharistijsko slavlje u 10 sati predvodi biskupijski vikar za pastoral don Ante Burić.
Misu u 7.00 sati je predslavio don Bernardo Pleše, a misu u 19 sati će predvoditi don Robert Karačić.


Velika Gospa je blagdan koji se kao državni praznik slavi u velikom broju država. U Marijanskim svetištima diljem Hrvatske, okupit će se veliki broj hodočasnika. Na blagdan Velike Gospe, 15. kolovoza, Katolička crkva slavi uznesenje Blažene Djevice Marije u nebo. Riječ je o dogmi, obvezatnoj istini vjere, koja je zapravo novijeg datuma. Naime, Apostolskom konstitucijom papa Pio XII., 1. studenoga 1950. proglašava dogmu da je Marija nakon smrti dušom i tijelom bila uznesena u nebo. Dakle, želi se istaknuti da je Bogorodica završetkom svoga zemaljskoga puta »pobijedila smrt« i ušla u uskrsnu slavu.

Proslava Velike Gospe u katedrali

Katedralna Župa Gospe Velike svečano proslavlja svetkovinu svoje nebeske zaštitnice, svečanu pontifikalnu misu u 19 sati predvodi dubrovački biskup mons. Mate Uzinić. Istoga dana mise će se u katedrali slaviti i u 6, 7, 8, 9, 10 i 11.30 sati.

Biskupovo pismo s preporukama za proslavu Velike Gospe na području Dubrovačke biskupije

Dubrovački biskup mons. Mate Uzinić uputio je u četvrtak, 13. kolovoza pismo svećenicima, redovnicima, redovnicama i svim vjernicima Dubrovačke biskupije u kojem ih obavještava o preporukama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i prijedlogu specifičnih mjera uz svetkovinu Velike Gospe. Biskup podsjeća kako su i dalje na snazi upute u vrijeme zaraze koronavirusom biskupa Splitske metropolije od 5. lipnja 2020., te navodi ove nove preporuke HZJZ-a uz proslavu Velike Gospe:  

Boravak u crkvi neophodno je organizirati tako da se osigura u što većoj mjeri fizički razmak sudionika (vjernika, svećenika i časnih sestara) kao i pojačana osobna higijena i higijena prostora sukladno preporukama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo koje se odnose na sprječavanje zaraze COVID-19 tijekom obreda u crkvama i molitvenim prostorima vezano uz vjerska okupljanja.

Prijedlog specifičnih mjera:

- Na blagdan Velike Gospe preporučuje se povećati broj liturgijskih slavlja, osobito onih za koja se zna da okupljaju ili se očekuje okupljanje većeg broja vjernika, kako bi se omogućilo smanjenje broja osoba istovremeno prisutnih na pojedinom slavlju u zatvorenom prostoru.

- Ne održavati procesije vjernika tijekom proslave blagdana Velike Gospe.

- Minimizirati broj popratnih događaja i drugih vrsta okupljanja.

Na području Dubrovačke biskupije procesije uz svetkovinu Velike Gospe nisu masovne kao u drugim dijelovima Hrvatske i tamo gdje ih je moguće organizirati uz poštivanje potrebnog fizičkog razmaka i druge preporučene mjere, dubrovački biskup prepušta župnicima i rektorima crkava da, nakon savjetovanja sa župnim pastoralnim vijećima ili svojim suradnicima, donesu prosudbu o organizaciji procesije uz svetkovinu Velike Gospe, kao i druge eventualne procesije.

Biskup također napominje kako je nakana preporuka HZJZ-a „sve nas još jednom potaknuti na odgovorno ponašanje“ kako naša okupljanja ne bi postala žarišta zaraze. „U nadi da će nam proslava Velike Gospe proći bez pogoršanja epidemiološkog stanja, a uz molitvu Velikoj Gospi, koju mi u Dubrovniku štujemo kao Gospu od Porata, da nas zagovara u ovoj i svakoj drugoj našoj potrebi, na sve zazivam Božji blagoslov“, poručuje biskup na kraju pisma.

  • marketingA1