Utorak, 23 Travanj 2024
Predstavljanje istraživačko-edukacijskog projekta "Otkrivanje starih dubrovačkih katedrala"

Predstavljanje istraživačko-edukacijskog projekta "Otkrivanje starih dubrovačkih katedrala"

Istraživačko-edukacijski projekt "Otkrivanje starih dubrovačkih katedrala" koji se od 2015. godine provodi u Dubrovniku bit će predstavljen u katedrali Gospe Velike, u petak 9. listopada u 14 sati. O dosadašnjim rezultatima projekta govorit će dr.sc. Maja Zeman, dr.sc. Suzana Damiani i Ivan Viđen.

Riječ je o projektu koji se provodi u suradnji Gradske župe Gospe Velike iz Dubrovnika i Odsjeka za povijest umjetnosti Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, u partnerstvu s Institutom za povijest umjetnosti u Zagrebu, Akademijom likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu i Institutom za arheologiju u Zagrebu, a u kojem sudjeluje i više vanjskih suradnika iz znanstvenih i kulturnih institucija iz Zagreba i Dubrovnika.

Temeljni su ciljevi projekta stručna i znanstvena obrada te zaštita pokretnih spomenika i arheoloških nalaza pronađenih prilikom istraživanja lokaliteta podzemlja dubrovačke katedrale i Bunićeve poljane tijekom istraživanja provedenih u razdoblju od 1982. do 1987. godine.

Aktivnosti projekta uvelike se provode kroz studentske radionice, u kojima sudjeluju studenti studija povijesti umjetnosti, kao i studenti studija restauracije i konzervacije ALU u Zagrebu.

O važnosti aktivnosti projekta govori već činjenica da su nalazi proizašli iz istraživanja dubrovačke katedrale u dugom razdoblju od trideset godina bili neobrađeni, neobjavljeni i uvelike nepoznati stručnoj i široj javnosti. Rezultati projekta time će znatno doprinijeti saznanjima o postanku i povijesnom razvoju Grada Dubrovnika u dugom razdoblju od kasne antike do novog vijeka.

Prezentaciju projekta organizira Vijeće za kulturu i znanost Dubrovačke biskupije.