Nedjelja, 25 Srpanj 2021
Izvanredna konferencija; Biskup Mate Uzinić imenovan za novog nadbiskupa koadjutora Riječke nadbiskupije

Izvanredna konferencija; Biskup Mate Uzinić imenovan za novog nadbiskupa koadjutora Riječke nadbiskupije

Biskup Mate Uzinić sazvao je danas izvanrednu konferenciju za medije na kojoj je obavijestio javnost da je imenovan za novog nadbiskupa koadjutora Riječke nadbiskupije.

Nakon zajedničke molitve generalni vikar biskupije don Hrvoje Katušić pročitao odluku Apostolske nuncijature u Republici Hrvatskoj u kojoj stoji da Apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj mons. Giorgio Lingua ima čast obavijestiti da je Sveti Otac Franjo imenovao nadbiskupom koadjutorom Riječke nadbiskupije mons. Matu Uzinića dosadašnjeg dubrovačkog biskupa. U ovom prijelaznom vremenu mons. Mate Uzinić nastavlja upravljati Dubrovačkom biskupijom dok se ne odredi njegov nasljednik. 

- Prije gotovo deset godina zvonila su zvona u našem Gradu i Biskupiji radosna što smo dobili novog biskupa. Svi smo svjesni koliko je mons. Mate Uzinić  obilježio vjerski i društveni život u Dubrovačkoj biskupiji u posljednjem desetljeću. Ne možemo reći da smo danas u našoj biskupiji radosni, danas se raduju i svečano zvone zvona u Riječkoj nadbiskupiji, a naša zvona svojom šutnjom nas pozivaju na molitvu za novog dubrovačkog biskupa, ali i na molitvu za molitvu za našeg dosadašnjeg biskupa, od danas nadbiskupa Matu da nastavi u otvorenosti, poniznosti i jednostavnosti služiti Bogu tamo gdje ga on šalje - rekao je don Hrvoje Katušić.

- Da bi bio Isusov učenik, da bi mogao slijediti svoga Gospodina moram se odreći svega, pa u tom svega i ove Dubrovačke biskupije i svih Vas koji su mi bili darovani kroz proteklih deset godina. Htio bih u ovom trenutku izreći svoju zahvalnost cijeloj biskupiji, svima s kojima sam surađivao osobito svojim prvim suradnicima svećenicima i djelatnicima Dubrovačke biskupije i ustanova. Hvala posvećenim osobama koje su me prihvaćale kao brata i oca i svim vjernicima. Ima ona izreka da je Sveti Vlaho drukčiji od drugih svetaca, jer svi gradovi imaju svoje zaštitnike, a samo Sveti Vlaho ima svoj Grad, pa bi htio zahvaliti svima Vama trudio sam se koliko sam mogao da budem biskup ovog Grada i Biskupije, ali iskreno Vam zahvaljujem što ste mi pomogli doista se osjećati kao biskup koji ima svoj Grad i svoju biskupiju - poručio je mons. Mate Uzinić

- Oproštaji nisu laki, osobito su teški ako znamo da nema povratka ovdje u Dubrovnik na način koji sam to bio do sada, ali ne bi htio da ni u mom ni u Vašem slučaju ostanemo žalosni u pamćenju onog što smo izgubili. Želio bi da i Vi i ja pamtimo ono što smo imali, a imali smo skoro deset plodnih godina za koje zahvaljujem Bogu. Sad se želim kratko u ovom obraćanju okrenuti prema svojoj budućoj Riječkoj nadbiskupiji. Prihvaćam ovaj izazov i ovo poslanje kao volju Božju, želim se toj volji Božjoj staviti potpuno na raspolaganje. Želim u Rijeku doći u ljubavi s ljubavlju, to je moj program dragi vjernici Riječke nadbiskupije, iskreno se nadam da ćete mi se svi Vi u toj ljubavi priključiti - rekao je novi nadbiskup koadjutor Riječke nadbiskupije

  • marketingA1