Nedjelja, 25 Srpanj 2021
Ususret sv. Vlahu - Predavanje dr. Daniela Premerla „Barokno uređenje Moćnika dubrovačke katedrale“

Ususret sv. Vlahu - Predavanje dr. Daniela Premerla „Barokno uređenje Moćnika dubrovačke katedrale“

Druga tribina iz ciklusa „Ususret sv. Vlahu“ održat će se u četvrtak, 28. siječnja u 19 sati u katedrali Gospe Velike u Dubrovniku, a zbog epidemiološke situacije moći će se pratiti jedino putem izravnog prijenosa na internetu.

Tema tribine je „Barokno uređenje Moćnika dubrovačke katedrale“, a predavač je dr. sc. Daniel Premerl, s Instituta za povijest umjetnosti.

Sadašnja kapelica Moćnika katedrale dovršena je 1721. godine i predstavlja jedinstveni spomenik barokne umjetnosti u Hrvatskoj. Na raskošnome uređenju Moćnika radili su vrsni talijanski i domaći majstori (npr. kipar Marino Groppeli i slikar Petar Matejević) dok je ikonografski program osmislio isusovac o. Bernard Zuzorić. Cijelo umjetničko uređenje Moćnika usmjereno je da vjerniku pruži čvrstu ideju o slavi mučeništva i vječnoga života.

Predavač Daniel Premerl (Institut za povijest umjetnosti) bavi se istraživanjem barokne umjetnosti, a o Moćniku pisao je u monografiji o dubrovačkoj katedrali iz 2014. godine.

Tribina se može pratiti na mrežnoj stranici www.festa2021.hr, na kojoj se prenose svi dijelovi crkvenog programa Feste sv. Vlaha 2021. te na internetskim kanalima Dubrovačke biskupije (mrežna stranica, YouTube kanal i Facebook stranica).

  • 71. Dubrovačke Ljetne Igre